Euroopa sünnipäeva peetakse üle Eesti 1.–16. maini (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa päev 9. mail 2017 Tallinnas Vabaduse väljakul.
Euroopa päev 9. mail 2017 Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa päeval, 9. mail toimuvad Tallinnas eestluse ja euroopluse globaalset tulevikku käsitlev aruteluseminar, meelelahutuslik orienteerumismäng noortele ning vabadusest kantud kontsert Vabaduse väljakul. Alates 1. maist toimuvad Euroopa sünnipäeva tähistavad üritused veel üheksas Eesti linnas.

9. mail kell 10 algab Euroopa sünnipäevale pühendatud seminar teemal «Eesti valikud ehk kuidas olla korraga eestlane, eurooplane ja maailmakodanik». Seminari paneelarutelul osalevad president Kersti Kaljulaid, Euroopa Välissuhete Nõukogu vanemanalüütik Kadri Liik, Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Kristi Raik ja Tallinna Ülikooli Aasia uuringute ja kultuuriteooria professor Rein Raud. Vestlust juhib Tallinna Ülikooli kultuuriajaloo professor Marek Tamm. Arutelu eesmärk on mõtestada nii eestlasena kui ka eurooplasena olemist ja püsimist tänapäeva globaalses kontekstis ning pakkuda tulevikuvaateid Euroopa Liidule.

Samal päeval kell 15 stardib Vabaduse väljakult hariv ja meelelahutuslik passimäng, mille käigus külastatakse Euroopa Liidu institutsioone, liikmesriikide saatkondi ja Tallinna muuseume. Vabaduse väljakul on avatud lasteala ja Euroopa kööki tutvustavad toidukohad, korraldatakse mänge ja viktoriine. 

Kell 18 algab kontserdiprogramm ühise lavastatud droonifotoga. Euroopa päeva sünnipäevakõne peab president Kersti Kaljulaid. Kontserdilaval pakuvad muusikaelamuse Ivo Linna, Liis Lemsalu, Stig Rästa, Lepatriinu ja Frankie Animal. Päeva juhivad Anna Gavronski ja Martin Veisman.

Maikuu jooksul toimuvad Euroopa päeva üritused teisteski Eesti linnades, kus Euroopa Liidu teemalistes debattides ja vestlustes osalevad nii peaminister Jüri Ratas kui ka teised valituse liikmed ja kõrged ametnikud:

- teisipäeval, 1. mail kell 12 Türil

- neljapäeval, 3. mail kell 14:45 Võrus

- reedel, 4. mail kell 13 Valgas

- laupäeval, 5. mail kell 12 Narvas

- pühapäeval, 6. mail kell 12 Rakveres

- esmaspäeval, 7. mail kell 16 Haapsalus

- teisipäeval, 8. mail kell 16 Pärnus

- kolmapäeval, 9. mail kell 15 Tallinnas ja Tartus

- kolmapäeval, 16. mail kell 13 Põlvas

Euroopa päeva üritusi korraldavad Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Euroopa Parlamendi Büroo Eestis, Riigikantselei, Europe Directi teabekeskused, Rahandusministeerium ja Euroopa kultuuripärandi aasta. Kõigi ürituste programm on osalejatele tasuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles