Südi naine loodab presiendi abil lahti saada punarevolutsioonääride nimedest (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva on peamiselt venekeelsete inimestega asustatud Eesti omavalitsus
Narva on peamiselt venekeelsete inimestega asustatud Eesti omavalitsus Foto: Eero Vabamaegi/Postimees / Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Narvast pärit eakas naisterahvas pöördus presidendi ja presidendi kantselei poole, juhtimaks tähelepanu asjaolule, et tema sünnilinnas kannavad kaks tänavat endiselt kommunistliku mõrtsuka nime.

1994. ja 1995. aastal korraldati Narvas paar kampaaniat nõukogulike tänavanimede kõrvaldamiseks, ent kahte eelnimetatud tänavat neist ükski millegipärast ei puudutanud, kirjutab Põhjarannik.

Narvast pärit ja sõjaeelse Narva elanik Virve Kaljuste-Tootsi elab Tallinnas ning võitleb juba mitu aastat selle nimel, et Tiimanni ja Daumani nimi tema sünnilinna kaardilt kõrvaldatud saaks.

Narva linnasekretär Ants Liimets ütles Põhjarannikule, et on selle daamiga mitu korda kohtunud ning too on talle nende kahe tänava ümbernimetamise olulisust iga kord meelde tuletanud. Liimets omakorda aga on talle öelnud, et otsuse tänavanimede muutmise kohta saab teha vaid linnavolikogu − kuid ei tee seda.

Sellesama küsimuse tõstatas president Kersti Kaljulaid tänavu veebruaris Narvas viibides. Liimetsa sõnul puudutasid nad seda teemat möödaminnes presidendi ja Narva linnapeaga Vabadussõjas hukkunute matmispaika külastades.

3. aprillil saatis Virve Kaljuste-Tootsi presidendile ja presidendi kantseleile emotsionaalse e-kirja.  Möödunud nädalal edastas presidendi kantselei Kaljuste-Tootsi kirja Narva linnapeale.

Linnavalitsus valmistas ette, arutas ja saatis linnavolikogule arutamiseks kahe nimetatud tänava ümbernimetamise eelnõu. Narva linnavalitsuse ettepanek on linnavolikogule vaid soovitus ning lõpptulemusena teevad otsuse tänavate ümbernimetamise või ümber nimetamata jätmise kohta volikogu liikmed.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles