Eesti Rahva Muuseum pälvis maineka auhinna

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum.
Eesti Rahva Muuseum. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Laupäeval tunnustati Varssavis toimunud Euroopa Muuseumifoorumi aastakonverentsi lõputseremoonial Euroopa aasta parimaks muuseumiks (EMYA) Disainimuuseum Londonis. Eesti Rahva Muuseum pälvis konkursi teise peapreemia, Kenneth Hudsoni auhinna. 

«Eesti Rahva Muuseum kogub, säilitab ja tõlgendab mälestusi viisil, mis teeb muuseumi kaasavaks ja loovaks õpikeskkonnaks kõigile. ERM tegeleb keerukate ja vastuoluliste ajalugudega ja näeb oma põhiülesandena mälu kogumist ja säilitamist uudse kultuuridialoogi loomiseks moel, mis seob minevikku tulevikuga. Dialoogilise, paljuhäälse ja osalusel põhineva lähenemisega argikultuuri ajaloole on ERM andnud rahvusmuuseumi mõistele uue tähenduse,» ütles auhinna üleandnud Euroopa Muuseumifoorumi hoolekogu liige ja EMYA žürii esimees Jose Gameiro. 

Kenneth Hudsoni auhind on Euroopa üks sisulisemaid muuseumipreemiaid, seda antakse uuenduslikele projektidele ja muuseumidele, mis seavad inimesed esiplaanile ja mis inimesi ka kõnetavad. «ERMi uuendamisel on see olnud üks olulisemaid põhimõtteid ja uuenemisprotsessi eesmärk oli rahvusmuuseumi 21. sajandisse toomine. Laupäeval saime kinnitust, et oleme õigel teel,» ütles ERMi direktor Alar Karis.

Karis lisas, et auhind on suureks tunnustuseks nii ERMile kui ka kogu Eestile. «Meie rahvusmuuseum on riiklikult ainulaadne ja modernne muuseum, mida on toodud Euroopas teistele eeskujuks. Tunnustus on muidugi ka märk usaldusest ning paneb ERMile täiendava vastutuse oma arengutee jätkamisel.»

Kenneth Hudsoni auhind loodi 2010. aastal EMYA asutaja auks ning see on üks konkursi peapreemiatest. Auhind antakse sellele muuseumile, kes oma ebatavalise, julge ja ehk ka vastuolulise saavutusega on esitanud väljakutse muuseumide tavapärasele kuvandile ühiskonnas, olles niiviisi Kenneth Hudsoni vaimu edasikandjaks. Kenneth Hudsoni auhinna võitja valib EMYA žürii asemel välja Euroopa Muuseumifoorumi hoolekogu, kuhu kuuluvad kogenud muuseumi- ja kultuurieksperdid üle Euroopa.

Euroopa aasta muuseumi auhinda annab välja Euroopa Muuseumifoorum alates 1977. aastast. Tiitlile saavad kandideerida eelkõige uued, äsja renoveeritud või oma ekspositsiooni põhjalikult uuendanud muuseumid.

Tänavusel konkursil oli nominente 40. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles