EKRE kaebas Eesti Päevalehe väidetava vale pärast Pressinõukokku (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Järva Teataja/Scanpix

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) peab valeväiteid sisaldavaks Eesti Päevalehe pealkirja «EKRE läheb riigikogu valimiskampaaniat tegema tühja rahakoti ja professionaalse abita» ja kaebas selle Pressinõukokku.

EKRE riigikogu fraktsiooni esimehe Martin Helme sõnul sisaldab Eesti Päevalehe 17. mai artikli pealkiri «EKRE läheb riigikogu valimiskampaaniat tegema tühja rahakoti ja professionaalse abita» kahte valeväidet, teatas partei pressiesindaja esmaspäeval BNS-ile.

«EKRE on üks kõige paremal järjel olevaid erakondi Eestis, kellel on priske pangaarve ja null võlga. Ajakirjanik on teadlikult eiranud Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni avalikke andmeid EKRE majandusliku seisu kohta, sest need ei lähe kokku ajakirjaniku luuludega,» ütles Helme.

«Väide, et meil ei ole professionaalseid koostööpartnereid meediaagentuuri või loovagentuuri näol, ei vasta samuti tõele. Väide on vastuolus isegi artikli sisuga, sest vähemasti üht erakonna professionaalset partnerit on artiklis mainitud. Ajakirjanik on selgelt tahtnud pealkirjas levitada erakonna kohta väärinfot,» sõnas ta.

Helme sõnul kasutab Eesti Päevaleht tõejärgse ajastu meedia tüüpilisi töövõtteid.

«Artikkel ehitatakse üles valeväidetele ja kõige jõulisemat propagandistlikku sõnumit võimendatakse pealkirjas. Toimetajad teavad väga hästi, et suur osa lugejaid pealkirjast kaugemale ei jõua, eriti veebiväljaandes, kus artikli vaatamise eest tuleb maksta. Kui nüüd keegi valeliku pealkirja kallal norima hakkab, manavad toimetajad pähe süütalapse näo ning sogavad vett, et pealkirja ülesanne on vaid tähelepanu äratada,» ütles ta.

«Meie selliseid räpaseid töövõtteid ei aktsepteeri. See ei ole ajakirjandus, vaid ajakirjanduse sildi all tehtav propagandistlik ajupesu. Oleksime olnud nõus ka vigade paranduse või vastulausega, aga mõlema pakkumisest Eesti Päevaleht keeldus. Me ei näe muud varianti, kui lasta Eesti Päevalehe käitumist hinnata Pressinõukogul,» sõnas Helme.

Eesti Päevalehe vastulause: EKRE otsib odavat tähelepanu

«Selgitasime EKRE-le, kuidas me nende kahe väiteni jõudsime. Näitasime ka arvutuskäiku, mille järgi on erakonnal väga vähe raha. Lisaks on seda meile kinnitanud erakonna raha-asjadega kursis olevad inimesed. EKRE jäi aga paljasõnaliste väidete juurde, et neil on raha küll. Nad väitsid, et neil on suisa 154 000 eurot, ehkki ei selgitanud sõnagagi, kuidas nad veidi enam kui pool aastat pärast kohalikke valimisi on suutnud nii palju säästa,» ütles Eesti Päevalehe ajakirjanik Otti Eylandt. 

«Olgu aga märgitud, et Jaak Madison tutvus artikli täistekstiga kaks päeva enne selle avaldamist. Ta nägi väidet, et erakonnal on maksimaalselt paakümmend tuhat eurot ja tema ainus tagasiside artiklile oli: «Päris hea vahva tekst.» Rääkisime nii erakonna rahaseisust kui professionaalse abi sisulises mõttes mittekasutamisest ka meie kohtumisel ja Madison ei vaielnud kummalegi väitele kordagi vastu. Ta selgitas vaid, kuidas nad ootavadki reklaamiagentuuridelt ainult tehnilist abi teksti fondi ja asukoha valimisel. Sisulist abi valimiskampaania tegemisel – eeskätt sõnumite seadmisel –, erakond ei tahtvat. Martin Helme, kes artikli kirjutamisel ei soovinud ajakirjanikuga suhelda, tõestas aga tänase pressiteate ja pressinõukokku pöördumisega, et erakond otsib ainult odavat tähelepanu,» lisas Eylandt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles