USA kongress kiitis heaks pangadusregulatsioonide leevendamise

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA esindajatekoja spiiker Paul Ryan teisipäeval Kapitooliumi künkal ajakirjanikele esinemas.
USA esindajatekoja spiiker Paul Ryan teisipäeval Kapitooliumi künkal ajakirjanikele esinemas. Foto: AFP/SCANPIX

Ryan

USA kongress kiitis teisipäeval heaks seaduse, mis leevendab ulatuslikult finantskriisi järel karmistatud pangandusregulatsioone.

Esindajatekoja võttis seaduseelnõu vastu parteiliini pidi kulgenud hääletusel 258 poolt- ja 159 vastuhäälega, senat oli selle heaks kiitnud märtsis. Nüüd jõuab see president Donald Trumpi lauale. Trump on lubanud eelmise presidendi Barack Obama ajal jõustatud regulatsioonid tühistada.

2010. aastast pärineva Dodd-Franki seaduse eesmärk oli kaitsta maksumaksjaid pankade päästmisega kaasnevate kulutuste ning uute majanduslike tagasilöökide eest.

Vabariiklaste enamusega esindajatekoja ja senati läbinud seadus vabastab tuhanded väike- ja keskmise suurusega pangad Dodd-Franki seaduse regulatiivse järelevalve alt, jättes seaduse võtmeelemendid USA suurimate finantsasutuste suhtes kehtima.

Valge Maja on põhjendanud regulatsioonide leevendamist vajadusega kaitsta panku "üleliigse reguleerimise" eest.

Esindajatekoja demokraatide liider Nancy Pelosi sarjas sammu kui järjekordset katset nõrgestada elutähtsaid Dodd-Franki reforme, mis sisaldavad tema sõnul tarbijate tugevaimat rahalist kaitset ajaloos.

"See avab ukse laenamisalasele diskrimineerimisele ja võib ähvardada meie finantssüsteemi ja majanduse stabiilsust," ütles Pelosi kolleegidele. "See seadus viiks meid tagasi kontrollimatu hoolimatuse juurde Wall Streetil, mis vallandas ajaloolise finantskrahhi."

Esindajatekoja vabariiklasest spiiker Paul Ryan nimetas seaduse vastuvõtmist aga "suureks sammuks majanduse ülereguleerimisest vabastamise poole".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles