Kallo: Savisaar tegi asju minu teadmata ja seljataga (3)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kallo
Kalev Kallo Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi aastaid Keskerakonna rahakotiraudu hoidnud endine finantssekretär Kalev Kallo rääkis Savisaare toimikust pärineval kapo salajasel lindistusel 2015. aasta veebruaris Keskerakonna sularahakassast, ei tea ta nüüd asjast enda sõnul mitte midagi.

Eeldan, et erakonna pikaaegse finantsjuhina peate teadma, mis ikkagi toimus Keskerakonna sularahakassas.

Ma ei jaga teie eeldust. Sellega tegeles tõesti peasekretär (Priit Toobal – O. K.) ja minu asi oli… Kuna erakonnal oli suur võlg, siis tegelesin põhiliselt organisatsiooniga, et kulusid ja võlga vähendada. Võlg oli alguses väga suur.

Kui oli suur võlg, miks erakond siis pangast kassasse sularaha vedas, mitte ei kasutanud võimalust võlgu tasuda?

Ju oli vaja.

Mida see tähendab?

No. Ju. Oli. Vaja. (Seda raha muuks – O. K.) Ma räägin, et kuna mina sellega ei tegelenud, ju siis oli vaja.

Räägime siis Paavo Pettaist. Ta väidab nüüd, et Keskerakond on talle 1,24 miljonit eurot töötasu võlgu.

Kommenteeriks nii, et täiesti vale. Kõik arved, mis ta esitas, said arvele võetud ja see, mis ta jättis esitamata, on tema jutt praegu.

Kui vaadata Pettai firma tulemit, siis ta on kasumis olnud. Vaadake, kuidas Pettai enda elamistingimused on. See on täielik väljapressimine. Kõik arved said arvele võetud. Kui mitte kohe, siis hiljem. See, et ta jättis midagi esitamata – ma ei tea, miks ta seda tegi.

Riigiprokuratuur uurib seda. Kas teid on juba vestlusele kutsutud?

Ma ei pea seda teiega jagama.

Aga võiksite.

Ei pea.

Keskerakonna praegune juhtkond ütleb, et nad ei oska toonaseid skeeme kuidagi selgitada, sest asjaosalised ei räägi mitte midagi. Nad peavad silmas Toobalit, Edgar Savisaart ja, ma eeldan, ka teid.

Mind mitte. Mina küll, kui need asjad hakkasid välja tulema, olin äärmiselt nördinud. Pidin tegelema finantsasjadega, aga minu seljataga, ilma et mul oleks aimu olnud, olid veel mingid muud asjad, millega tegeles Savisaar ja võib-olla keegi teine.

Täitsa teie seljataga?

Noh, minu teadmata jah.

Ma mäletan ühte kapo 2015. aasta lindistust Savisaare toimikust, kus arutate Savisaare ja Toobaliga linnapea kabinetis Urmas Sõõrumaa annetust. Te ise pakute seal, et «pool tuleks panna kassasse», sest kassas «nagu peaks olema sularaha palju».

Ei mäleta.

Tahate, ma loen teile ette?

Ei taha. Ja mul ei ole aega teiega heietada siin pikalt. Inimesed ootavad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles