Käiku läksid gaasimaskid: Kohtla-Järve tööstuspiirkond kattus tiheda tööstustolmupilvega (1)

rus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline vaade avanes Nitroferti väravast, kui tolmupilv ümbruskonna enda alla mattis.
Selline vaade avanes Nitroferti väravast, kui tolmupilv ümbruskonna enda alla mattis. Foto: Nitrofert

Kohtla-Järve äärelinna tööstuspiirkond kattus paksu tolmuga, mille tuul eelmise nädala lõpul poolkoksimäelt üles oli keerutanud.

Ida-Virumaa venekeelne ajaleht Severnoje Poberežje kirjutab, et elamupiirkondadeni saast õnneks ei jõudnud, kuid ettevõte Nitrofert kannatas tugevasti, vahendab Rus.Postimees.

Veel reedel, enne pühi, oli kontoris kõik korras, kuid esmaspäeva hommikul avanes kole vaatepilt. «Põrand, seinad, lagi, aknad, töölauad ja tehnika olid kattunud õlise saastaga,» kirjeldas seda õudust Nitroferdi esindaja Zinaida Nikitina.

«Me ei saa tööd alustada, midagi ei saa puutuda, kuhugi pole istuda, isegi hingata on raske. Kõigepealt tuleb siin koristada; et kõik saaks puhtaks, kulub rohkem kui üks päev,» lisas ta.

Nikitina sõnul on Nitroferdi töötajad juba harjunud, et tuul kannab nendeni poolkoksimägedelt tolmu, kuid nii suurt kahju tehases aastakümneid töötanud naine varasemast ei mäleta.

Nitroferdi töötajad kutsusid kohale keskkonnainspektorid, samuti kogusid tolmuproove, et saata need analüüsimiseks terviseametisse ning saada teada, milliste ainetega inimesed kokku puutusid ja mida sisse hingasid.

«Kõige hullemini läks värava valvuritel, sest nemad peavad tolmupilves ametikohustusi täitma,» märkis Nikitina, kelle sõnul tuli kasutada isegi gaasimaske.

«See polnud tavaline, vaid valu tekitav ja terav tolm. Kui pildistasin, siis polnud õieti võimalik silmi lahti hoida,» rääkis Severnoje Poberežjele ettevõtte Järve Biopuhastus tootmisjuht Andra Pärnamäe, kes märkas reedel töölt koju minnes suurt tolmupilve ja hakkas seda pildistama.

Pärnamäe hinnangul liikusid tolmupilved Nitroferti suunas nii suletud poolkoksimägedelt kui ka VKG poolkoksipuistangult. «Tuul puhus omapäraselt: kümme minutit tugevasti keerutas ja tolmas, seejärel muutus õhk väga selgeks ja puhtaks, kuid veidi hiljem kerkis tolm taas üles. Sellist õudust pole ma varem näinud; mäe otsas on varemgi tolmu keerutanud, kuid nii kaugele pole kunagi kandunud,» rääkis Pärnamäe.

Suletud poolkoksimägedelt pärit tolmu vastu rohtu pole – seni, kuni mägedele ei teki taimkatet. Samuti pole võimalik midagi ette võtta VKG poolkoksi ladestuspaigast pärit tolmuga.

«Meie töötasime tolmu levimise ajal tavalises režiimis, kastmisaparaat töötas samuti kogu aja. Me niisutame pidevalt nii ladestuskohta kui ka teid, kus liiguvad sõidukid,» teatas VKG keskkonnaosakonna juhataja Erika Sulg.

Tema sõnul on selge, et kogu 140-hektarilist ladestuspaika kasta pole võimalik: «Tavaliselt tolmavad meil teed, kuid kevad oli väga põuane ning nüüd tõusis tolm üles kogu territooriumil.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles