Täna arutatakse Euroopa Ülemkogul euroala reformi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna arutatakse Euroopa Ülemkogul Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni euroala reformikava.
Täna arutatakse Euroopa Ülemkogul Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni euroala reformikava. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Euroopa Liidu liidrid arutavad täna Euroopa Ülemkogu teisel päeval Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni poolt nõutud euroala reformikava.

Kõnelustel osalevad 27 Euroopa Liidu liikmesriiki, Suurbritannia reformikava arutelul ei osale.

Macroni ettepanekul arutatakse Euroopa Stabiilsusmehhanismi reformi ning selle muutmist niiöelda Euroopa Valuutafondiks. See võimaldaks tõhusamalt aidata raskustesse sattunud euroala riike. Selle uue organisatsiooni täpsetes ülesannetes pole liikmesriigid veel üksmeelel ning täpsemate detailide arutamine on lükatud edasi detsembrisse.

Samuti tuleb täna arutlusele üleeuroopaline hoiuste tagatissüsteem, mis peaks aitama raskustesse sattunud euroala pankasid. Sellele on vastumeelsust avaldanud Saksamaa, kes kardab, et just nemad peavad hakkama päästma kehval järjel olevaid pankasid riikides nagu Kreeka ja Itaalia.

Arutusele ei tule euroala eraldi eelarve, millele pole praegu laialdast toetust. Ehkki Saksamaa on jõudnud Prantsusmaaga kompromissile ja nõustunud looma tagasihoidliku eelarve, mis oleks osa üldiselt Euroopa Liidu eelarvest, on sellele vastu hulk väiksemaid riike, eesotsas Holland.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles