Justiitsminister tahab elatusrahade süsteemi paindlikumaks muuta (1)

Ainar Ruussaar
, Erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu soovib muuta senise elatusrahade maksmise süsteemi paindlikumaks, mis arvestaks maksekohuslase sissetulekuid ja ülalpeetavate, selleks kavatseb minister algatada perekonnaseaduse muudatuse.

Reinsalu viitas saates «Otse Postimehest» sellele, et mitmed riigikohtunikud on juhtinud tähelepanu kehtiva elatusrahade süsteemi jäikusele, mis tekitab ebaõiglasi olukordi. «On juhuseid, kus enamikul juhtudel isa on läinud perekonna juurest ära ja tema elatustase on oluliselt suurem, kui seadusega ette nähtud jäik elatusraha määr ehk pool miinimumpalgast. Suuremad võimalused oma laste ülalpidamisse panustada peaks seda ka tegema, kuid tänase süsteemi loogika seda ei eelda,» ütles Reinsalu. «On ka selliseid juhuseid, kus keskmist palka teeniv inimene peaks maksma elatisraha kolmele lapsele. See tähendaks, et peaaegu kogu tema netosissetulek läheks elatiste maksmiseks. Tänane seadus ei arvesta olukorraga, kus sellel inimesel on näiteks veel kaks last, kes elavad temaga koos,» lisas Reinsalu.

Justiitsminister tahab seadusemuudatusega kasutusele võtta ka veebipõhise juhendmaterjali ehk elatiskalkulaatori, mis aitaks osalisi ja nende vaidlusi lahendavaid kohtunikke. Elatusraha maksmisel on lisaks laste arvule ja kohustatud isiku sissetulekule oluline ka laste vanus, lapse erivajadus ja olukord, kus lapsed elavad mõnda aega koos lahutatud vanemaga, rääkis Reinsalu. Minister tunnistas, et täna kasvab elatistest kõrvalehiilijate ehk niinimetatud «rongaisade» arv väga kiiresti ja justiitsministeerium kavandab selle vastu täiendavaid seaduslikke meetmeid. «Selle üheks põhjuseks on inimeste üleolevus ja sassis suhted, mida nad siis kasutavad ettekäändena mitte maksta elatisraha. Siin peab riik seda jõuliselt tõkestama. Teiselt poolt on meil inimesi, kellel on ilmselgelt maksevõimetus võrreldes nende kohustustega,» sõnas Reinsalu.

Ministri sõnul on oluline ka lahutatud vanemate lepitusmenetluse parandamine. «Oleks normaalne, kui riik telliks lepitusteenuse, mis aitaks lahutatud pooltel leida lahendusi ja jõuda normaalse suhtluseni. Kohtutee peaks olema viimane, mitte esimene tee,» ütles minister.

Justiitsminister Urmas Reinsalu saatis eelmisel nädalal kooskõlastamiseks ja arvamuse avaldamiseks välja perekonnaseaduse muutmise eelnõu väljatöötamiskavatsuse, millega ta soovib panna elatise määramise süsteemi sõltuma maksja sissetulekust, laste arvust ning nende vajadustest. Selleks on vaja muuta kehtivat perekonnaseadust.

«Otse Postimehest» on igal neljapäeval kell 13, saade on otse ja järelvaadatav postimees.ee veebilehel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles