Sputnik kaotas pressinõukogus vaidluses väljannetele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenija õppusel Raba 2017.
Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenija õppusel Raba 2017. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Pressinõukogu arutas Sputnik Eesti peatoimetaja Elena Cherysheva kaebust Eesti Rahvusringhäälingu, Õhtulehe ja Postimehe peale ning leidis, et väljaanded ei rikkunud head ajakirjandustava.

Sputnik esitas kaebuse 15. märtsil 2018 ERRis ilmunud uudise «Sputnik rakendas Eesti ajateenija tulistamisjuhtumi propagandavankri ette», Postimehes ilmunud uudise «Sputnik esitab Eesti ajateenija juhtumi valguses valeväiteid», venekeelses Postimehes ilmunud uudise «Venelast tulistati põgenemiskatsel: Sputnik muutis lugu eestlasest, kes oli ennast ägeda armi saamiseks haavanud» ja Õhtulehes ilmunud uudise «Kremlimeelne kanal tegi Eesti ajateenija tulistamisest propagandaloo» peale.

Neljas väljaandes ilmunud uudised räägivad sellest, et Venemaa propagandakanal Sputnik esitas kaitseväele päringu, milles seostab Võrus end tulistanud ajateenija juhtumit vene rahvusest ajateenijate diskrimineerimisega Eesti kaitseväes.

Sputnik Eesti peatoimetaja Elena Cherysheva kaebas Pressinõukogule, et artiklid sisaldavad valeväiteid, sest Sputnik ei ole uudistes mainitud materjali avaldanud ja seega ei ole alustanud ka mingit propagandakampaaniat. Kaebaja hinnangul on lood eksitavad, sest Sputnik ei alustanud propagandakampaaniat, vaid ainult saatis kaitseministeeriumile ja kaitseväele järelpärimise tulistamisjuhtumi kohta. Samuti ei ole kaebaja rahul, et uudistes on avaldatud vaid ühe poole arvamus ja oletus, kuid Sputniku poole ei pöördutud.

Väljaanded selgitasid oma vastustes, et uudised on koostatud peastaabi pressiteate alusel ja toimetustel ei olnud põhjust kahelda peastaabi usaldusvääruses. Näiteks vastas Postimees, et Sputnik pani oma esialgses uudises info valesse konteksti. Väljaanded leiavad, et Sputniku seisukoht on uudises esindatud, sest tsiteeritud on peatoimetaja päringut kaitseväele.

Pressinõukogu otsustas, et väljaanded ei rikkunud ajakirjanduseetika koodeksit. Kuna Sputnik avaldas 2. märtsil ajateenija tulistamise kohta loo, siis on nad teema ja kampaania ise algatanud. Pressinõukogu hinnangul kajastuvad Sputniku seisukohad nende küsimustes, mis uudistes avaldati.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles