Videograafik: vaata, kui palju võimsam on kaitseväe uus tulejõud (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal jõudis lõpule kaitseväe selle kümnendi suurim relvahange liikursuurtükkide K9 Kõu ostmiseks. Vaata videost, kui palju võimsam on kaitseväe uus ost.

Lõuna-Korea valitsuselt ostetakse 12 vähekasutatud liikursuurtükki, viie aasta varuosad ja süsteemispetsiifilisi tööriistu.

Eestile ostetavad kasutatud relvasüsteemid on Postimehele teadaolevalt Lõuna-Koreas teenistuses olnud ligi kümnendi. Sealsete ajateenijate väljaõppeks neid kasutatud pole, ent kogu aja on masinad seisnud lahinguvalmis.

K9d peaksid kokkuleppe kohaselt Eestisse jõudma 2020. aasta lõpul ja 2021. aastal kahekaupa ja meritsi. Eestisse jõudmise järel lähevad need esmalt ümberehitusse, sest relvasüsteemidele paigaldatakse kaitseväe sidetehnika ja tehakse liikluskõlblikuks, paigaldades tuled.

Seejärel viiakse liikursuurtükid Tapale, kus need vahetavad järk-järgult välja 1. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni senised põhirelvad – 155-millimeetrised haubitsad FH-70.

Sellega kasvab hüppeliselt brigaadi tuleulatus ja manööverdusvõime: kui seni sai suurtükituld efektiivselt anda kuni 24 kilomeetri, siis nüüd 40 kilomeetri taha. Mitme minuti asemel saab tuld avada ja positsioonilt lahkuda nüüd sekunditega.

Loe lähemalt: Uus tulejõud lisab kaitseväele rammu

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles