Reiljani advokaat taotleb kriminaalasja lõpetamist

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Aivar Pilv.
Advokaat Aivar Pilv. Foto: Liis Treimann

Maadevahetuse kriminaalasjas Villu Reiljanit kaitsev advokaat Aivar Pilv väidab pärast toimikuga tutvumist, et riigiprokuratuuril pole selles loos ühtegi otsest süütõendit, ja seetõttu taotleb ta kriminaalasja lõpetamist.

«Kahtlustus on jätkuvalt üldsõnaline ja jäetud konkreetsete tõenditega sidumata,» väidab Pilv, kes saatis 60 lehekülje pikkuse taotluse kriminaalasja lõpetamiseks riigiprokuratuuri eilse tööpäeva lõppedes.


193 köitest koosnevat kriminaalasja toimikut lugenud Pilve sõnul pole aukartustäratavalt tüsedas toimikus välja toodud ühtegi konkreetset fakti, kus oleks fikseeritud, et keegi kahtlustatavatest mingeid hüvesid osutab või neid saab.


«On vaid paljasõnaline jutt, ei rohkemat,» ütles advokatuuri esimehena töötav Pilv.


Esmaspäeval kukub kell


Pilve väitel jätab köidete hiiglaslik kogus visuaalselt küll mulje, justkui oleks äärmiselt põhjaliku uurimisega kogutud väga suur hulk materjale, kuid Pilve sõnul on kaheldav, kas nende köidete sisust piisab süüdistuse esitamiseks.
«Olen oma meeskonnaga saanud materjalidega seitsme kuu jooksul põhjalikult tutvuda,» rääkis Pilv.

«Juba kevadel palusime prokuratuurilt, et nad eraldaksid selles asjas olulised materjalid ebaolulistest, kuid paraku pole seda tehtud.»
Ülehomme ehk esmaspäeval saab täis viimane tähtaeg, mil maadevahetuse kriminaalasjas kahtlustatavate advokaadid saavad pärast toimikuga tutvumist esitada prokuratuurile oma taotlusi.


Postimehe andmeil on umbes samasisulised taotlused nagu advokaat Pilve oma koostanud ka ehitusfirma Merko suuromaniku Toomas Annuse kaitsja Leon Glikman ja maa-ameti endise juhi Kalev Kanguri advokaat Marti Hääl.
Kuna aga nii Glikman kui ka Hääl on praegu välismaal puhkusereisil, ei õnnestunud neilt eile kommentaari saada.


Peaprokurör ootab


Riigi peaprokuröri Norman Aasa sõnul pole tema seni riigiprokuratuuris ühtegi taotlust näinud. «Enne kui oleme need taotlused läbi lugenud, on vara meie poolt midagi ka kommenteerida,» ütles Aas.


Pärast seda, kui prokuratuur on kaitsjate taotlused läbi vaadanud, peavad nad kriminaalasjas süüdistuste esitamiseks pöörduma õiguskantsler Indrek Tederi poole.


Õiguskantsler saab esitada riigikogule taotluse endiselt keskkonnaministrilt Villu Reiljanilt ja endiselt põllumajandusministrilt Ester Tuiksoolt saadikupuutumatus ära võtta.


Kui riigikogu saadikupuutumatuse äravõtmiseks loa annab, saab endistele ministritele süüdistuse esitada. Seejärel hakkab  kriminaalasja arutama kohus.

Maadevahetus


Väidetavalt said altkäemaksu andnud ärimehed vahetada nende käes olnud väheväärtuslikke ja looduskaitsealuseid maatükke ärilises mõttes palju väärtuslikumate kruntide vastu.
Kriminaalasjas on kahtlustatavad:
•    Toomas Annus, ärimees, ehitusfirma Merko suuromanik
•    Kalev Kangur, maa-ameti endine juht
•    Villu Reiljan, riigikogu liige, endine keskkonnaminister
•    Ester Tuiksoo, riigikogu liige, endine põllumajandusminister
•    Tullio Liblik, kinnisvaraärimees
•    Einar Vettus, kinnisvaraärimees
•    Tarmo Pedjasaar, endine Tartu linnavolikogu liige, ärimees

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles