USA valimiste lahendus võib selguda varakult

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide riigilipp.
Ameerika Ühendriikide riigilipp. Foto: Reuters / Scanpix.

Ameerika Ühendriikides teisipäeval toimuvate presidendivalimiste lõpptulemuse osas võivad esimesed suured vihjed tulla juba siis, kui hääletus lõppeb idapoolsetes võtmeosariikides.

Esimesed tulemused Eesti aja järgi pärast kella 1 öösel

Esimesed trendid saavad ilmselt selgeks varsti pärast seda, kui idaranniku aja järgi kell kuus õhtul suletakse esimesed hääletusjaoskonnad Indiana osariigis, vahendas Reuters. Eestis lööb kell siis küll juba esimest öötundi kolmapäeval.

Obama ja McCain on üllatavalt tasavägises seisus selles kesklääne osariigis, kus on vabariiklaste poolt hääletatud kõigil presidendivalimistel pärast 1964. aastat. Demokraatide võit siin või isegi tihe rebimine rivaaliga lõpptulemuses oleks julgustavaks märgiks laiemast toetusest mustanahalisele senaatorile naabruses asuvast Illinoisist.

McCaini suhteliselt kerge võit omakorda annaks aga vastupidise signaali, sest näiteks eelmisel korral algasid demokraatide kandidaadi John Kerry hädad juba siit, kus ta kaotas kardetust suuremalt – koguni paarikümne protsendipunktiga ametisolevale presidendile George W. Bushile.

«Obama võidu korral Indianas on valimised läbi,» arvas demokraatide konsultant Doug Schoen. «Isegi kui see on väike – kahe-kolme punkti piires, viitab see arvatavasti Obama suurele võidule üleriiklikult. Kui aga rohkem kui neljapunktine edu on McCainil, siis tulev veel veidi oodata ja vaadata.»

Olulised teated Eesti aja järgi pärast kella 2 öösel

Teine suurem prooviring saabub aga tund aega hiljem, sest idaranniku aja järgi kell seitse (Eestis kell kaks öösel) lõppeb hääletus Georgias, osas Florida piirkondades ja samuti kaalukeeleks kujunenud Virginias, mille elanikud pole samuti demokraate kordagi valinud pärast 1964. aastat, ent kus nende positsioon on viimasel ajal paranenud.

«Obama otsustava vahega võidu korral Virginias võib üsna kindlalt väita, et ta võidab valimised,» märkis Shoen. «McCaini võit rohkem kui mõne punktiga viitab kaldumisele tema suunas.»

Ohio, Põhja-Carolina ja Florida tulemused pärast kella 3 öösel

Idaranniku aja järgi kell pool kaheksa õhtul (Eestis kell pool kolm öösel) suletakse jaoskonnad aga ka Ohios ja Põhja-Carolinas. Pool tundi hiljem on suletud ka viimased Florida jaoskonnad. Ohio ja Florida on suure valijameeste arvuga osariigid, kus tulemus pole ette teada, ning seega üliolulised valimiste lõpplahenduse seisukohast.

Arizona vabariiklasest senaator peab edu saavutamiseks ilmselt võitma pea kõigis mainitud osariikides, et saada lõpuks reaalselt kokku vajalikud 270 valijamehe häält. Kui seda ei juhtu, siis on McCainil vaja tõrjuda demokraadid tagasi Pennsylvanias, kus on nende poolt hääletatud viimasel neljal valimisel. Ka seal lõppeb hääletus idaranniku aja järgi kell kaheksa õhtul (Eestis kell kolm öösel).

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles