Rootsi kinnitas valmisolekut naabreid abistada

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjala lahingugrupi liikmed.
Põhjala lahingugrupi liikmed. Foto: Wikipedia.org

«Rootsi tänane seisukoht, et omades küll neutraalse riigi


staatust, ollakse valmis julgeolekuohu korral oma naabreid abistama ning eeldatakse sama ka vastupidises olukorras, oli väga positiivne sõnum» ütles riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Riigikogu riigikaitsekomisjon kohtus täna Toompea lossis Eestisse visiidile saabunud Rootsi parlamendi (Riksdagi) kaitsekomisjoni delegatsiooniga, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Ühisistungil käsitleti nii siseriiklikke kui regionaalseid kaitsepoliitika arenguid seoses uute väljakutsete ning muutunud julgeolekukeskkonnaga.

Raidma sõnul tundsid Rootsi kolleegid peale riigikaitse arengute huvi ka Eesti seisukohtade vastu energia- ja
keskkonnajulgeoleku valdkonnas ning Gruusias toimunu osas.

Rootsi on lõpetamas riigikaitse arenguplaani koostamist aastateks 2010-2014, mille valmimistähtaeg on edasi lükatud seoses vajadusega üle vaadata ohuhinnangud ja
vajalikud võimed muutunud julgeolekukeskkonnas.

Samas protsessis ollakse ka Eestis, kus on valmimisel Sõjalise riigikaitse 10 aasta arenguplaan.

Muuhulgas arutati koostööd ELi Põhjala lahingugrupi raames ning Eesti pool kinnitas oma Rootsi kolleegidele veendumust, et Eesti jätkab selle regionaalse initsiatiivi toetamist.

Riigikaitsekomisjonide kohtumisel jäi peamise sõnumina kõlama julgeoleku põhinemine süsteemsel koostööl.

«Tänases maailmas ei või organiseeritud rünnaku alla sattuda enam üksnes riik ja selle suveräänsus, vaid ka tema  usaldusväärsus,» ütles Raidma.

Riigikogu riigikaitsekomisjonil on viimastel kuudel samalaadsed kohtumised toimunud ka Soome ja Läti parlamentide kaitsekomisjonidega.

Kõigi kohtumiste tulemusena on leitud, et regionaalne koostöö on tänases olukorras äärmiselt vajalik ning iga riigi
individuaalne ja tõsine panustamine nii NATO, Euroopa Liidu kui regionaalses formaadis on omakorda oluliseks aluseks garanteerimaks kõigi partnerite julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles