Bush lubas sujuvat võimuvahetust

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide president George W. Bush õnnitles avalikult tulevast riigipead Barack Obamat ja lubas, et võimuvahetus Valges Majas kulgeb sujuvalt.


Bush lubas üleeile Valge Maja roosiaias esinedes «täielikku koostööd», et võimuvahetus Valges Majas toimuks võimalikult sujuvalt, vahendas AFP.

«Ma lubasin presidendiks valitule, et ta võib minu valitsuselt oodata täit koostööd, kui ta Valge Maja üle võtab,» ütles president, kelle sõnul kohtub ta Obamaga ning tulevase esileedi Michelle Obamaga tuleval esmaspäeval.

Bush, kelle teine ametiaeg lõppeb 20. jaanuaril, lubas oma kõnes teavitada Obamat riigijuhtimist puudutavatest tähtsatest otsustest. Ametist lahkuva presidendi sõnul peab Obama eelseisvatel kuudel langetama ka ise tähtsaid otsuseid.

Jaanuaris toimuv võimuvahetus leiab aset võrdlemisi tavatus olukorras, sest viimati olid Ühendriigid presidentide vahetuse ajal sõjas 1968. aastal, kui Lyndon Johnson andis võimu üle Richard Nixonile, kirjutas CNN News. Kui USA pidas tollal sõda Vietnamiga, siis nüüd peab uus president leidma lahenduse niinimetatud terrorismivastastele sõdadele Iraagis ja Afganistanis.

«Pikk kampaania on lõppenud ja me liigume edasi ühtse rahvusena. Washingtonis algab muutuste periood, kuid mitmeid asjaolud ei muutu,» lisas Bush.

«Ühendriikide valitsus jääb oma kõige tähtsamat vastutust, ameeriklaste kaitsmist, silmas pidades valvaks. Maailm võib olla kindel, et see kohustus jääb vankumatuks ka uue juhi käe all,» täpsustas Bush.

Eksperdid on rõhutanud, et iga võimuvahetus presidentaalses süsteemis on keeruline, sest puudub niinimetatud varivalitsus, mis on iseloomulik parlamentaarsetele riikidele ja muudab valitsuste vahetuse kergemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles