Riigikogu võttis vastu kaitseväe juhtide nimetamise seaduse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves kaitseväe suurõppusel Kevadtorm.
President Toomas Hendrik Ilves kaitseväe suurõppusel Kevadtorm. Foto: Kaitseväe peastaap

Riigikogu võttis 88 poolthäälega vastu kaitseväe juhtide nimetamist ja vabastamist käsitleva seaduse, mis on ajendatud aprilli keskel vastu võetud põhiseaduse muudatusest.

Seaduse eesmärk on viia seadused kooskõlla põhiseaduse muutmise seadusega riigikaitsekorralduses tehtud muudatustega, teatas riigikogu pressiesindaja.

Suurimaks muudatuseks võrreldes senisega on vabariigi presidendi riigikaitselise pädevuse muutumine ja kaitseväe ülemjuhataja institutsiooni mõiste kaotamine riigikaitsealastes seadustes.

Seadusmuudatustega täpsustatakse ka kaitseväe juhataja, kaitseväe peastaabi ülema, kaitseliidu ülema ning väeliigi ülema ametisse nimetamist ja ametist vabastamist. Seaduse kohaselt nimetab kaitseväe juhataja ametisse vabariigi valitsus kaitseministri ettepanekul üheks ametiajaks viieks aastaks, võttes arvesse riigikogu riigikaitsekomisjoni seisukoha.

Kaitseväe peastaabi ülema nimetab ametisse ja vabastab ametist vabariigi valitsus kaitseministri ettepanekul, võttes arvesse riigikogu riigikaitsekomisjoni seisukoha. Kaitseliidu ülema nimetab ametisse ja vabastab ametist vabariigi valitsus kaitseministri ja kaitseväe juhataja ühisel ettepanekul. Väeliigi ülema nimetab ametisse ja vabastab ametist kaitseminister kaitseväe juhataja ettepanekul.

Seadus jõustub 2011. aasta 22. juulil, § 8, mis käsitleb kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seaduse muutmist, jõustub 2012. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles