Kersti Sarapuu: lastetusmaks ei ole õiglane (19)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Sarapuu
Kersti Sarapuu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Keskerakonna (KE) fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu leiab, et idee kehtestada Eestis lastetusmaks pole õige ning lastetuse eest ei tuleks kedagi karistada.

Sarapuu hinnangul ei saa lapsesaamist võtta kui kohustust või mille peab ära tegema, sest keegi – näiteks riik seda käsib. «Laps peab sündima armastavasse ja hoolivasse perekonda, tema vajaduste eest peab suutma hoolt kanda, lapsele peab pühendama aega ja tähelepanu. Need on tingimused, mida ükski valitsus ette anda ei saa ega tohigi,» ütles Sarapuu.

Keskerakonna fraktsiooni esimehe sõnul ei tohi unustada, et paraku on paare, kellel nende soovist olenemata lapsi ei ole. «Isiklikult ma ei näe, et lastetusmaks oleks õige või õiglane. Pigem teeme ühiskonnana kõik selleks, et lapsed oleksid meie peredesse oodatud ja et neid kasvavataks hästi,» sõnas Sarapuu.

Samas tõdes esimees, et sündimus on kahtlemata oluline ning rahvaarvu kasv on tema sõnul ka praeguse valitsuse üks prioriteet. «Lahendada saab iibeküsimusi minu hinnangul siiski positiivsete meetmete, mitte karistusega. Oleme näiteks täiustanud vanemahüvitise süsteemi, tõstnud lastetoetust ja selle aasta algusest hakati maksma täiendavat pensionilisa ühe aastahinde ehk 6,161 euro väärtuses. Neid ja teisigi meetmeid tuleb veelgi arendada ning sellega on tegelenud ka loodud rahvastikukriisi probleemkomisjon Siret Kotka-Repinski juhtimisel,» kommenteeris Sarapuu.

Orientalist Peeter Espak kirjutas kolmapäeval Postimehe arvamuskülgedel, et ebavõrdsuse vähendamiseks ning kõikide õigusi arvestava ühiskonnakorralduse saavutamiseks oleks vaja kehtestada lastetusmaks.

Loe arvamust SIIT.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles