Eesti Post soovib relvade posti teel saatmist täpsemalt reguleerida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post
Eesti Post Foto: Urmas Luik

Eesti Post soovib seaduses täpsemalt reguleerida relvade ja laskemoona saatmist posti teel, kuna praegu on see valdkond postifirma hinnangul õiguslikult ebaselge ja tekitab mitmeid küsitavusi.

Eesti Post märkis siseministeeriumile saadetud kirjas, et postitöötajad tegelevad posti teel saadetud relvi ja laskemoona transportides seaduse mõttes relvaveoga, samas puuduvad neil inimestel vastavad load ja väljaõpe. Kui tulirelv postisaadetises lennujaama postiterminali saabub, võtavad selle vastu postitöötajad. Lennujaamast liigub tulirelva sisaldav saadetis postiautos Eesti Posti peamajja, kus see antakse üle rahvusvahelises postiterminalis töötavatele tolliametnikele.

«Teel lennujaamast tollitsooni võib tulirelva sisaldavale saadetisele ligi pääseda mitmeid inimesi, sealhulgas postitöötajad ise. Lisaks, kui tulirelv on pakendi järgi äratuntav või on saadetisele peale kirjutatud, et see sisaldab tulirelva, siis võib mõnel isikul tekkida ka kuritegelikke mõtteid ja kiusatus relva omastada,» märkis Eesti Posti administratiivdivisjoni juht Kaido Padar siseministeeriumile saadetud kirjas.

Ta tõdes, et Eesti Postis puuduvad nii isikud, kellel oleks seaduslik õigus relva või laskemoona käidelda, kui ka tulirelvade ja laskemoona hoidmiseks vajalikud tingimused. Samuti puuduvad Eesti Posti töötajatel teadmised, milliseid relvi tohib posti teel saata ja millised peavad olema sellega kaasnevad relvaload. Eesti Post ei pea reaalseks õpetada välja kõik töötajad, kes võivad tulirelvi sisaldavate saadetistega kokku puutuda, kuna neid võib olla kokku kümneid.

Padar märkis, et Eesti Postil pole vastavalt relvaseadusele õigust enda valduses relvi hoida ega vedada. Relvaseadus sätestab, et kohalikku relvavedu võib teostada füüsiline või juriidiline isik, kellel on relvaluba, soetamisluba või tegevusluba relvade valmistamiseks või müügiks. Eesti Postil ei ole relvaluba.

«Kui see luba Eesti Postil olekski, ei võimaldaks see ikkagi Eesti Postil teostada relvade vedu postisaadetistes, vaid üksnes enda tulirelvi. Eesti Post ei saa tagada tulirelva sisaldava saadetise säilimist kogu Eesti Posti valduses viibimise ajal,» märkis Eesti Posti administratiivdivisjoni juht.

Eesti Post tegi ettepaneku korraldada kiirema selguse saamiseks ja probleemidele lahenduse leidmiseks ühine nõupidamine koos siseministeeriumi, politsei- ja piirivalveameti ning maksu- ja tolliameti esindajaga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles