Laulu- ja tantsupeolised kogunevad Tallinna

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja tantsupeol osaleb ligi 35000 noort.
Laulu- ja tantsupeol osaleb ligi 35000 noort. Foto: graafika: Silver Alt

Reedel, 1. juulil antakse Tallinnas avalöök XI noorte laulu- ja tantsupeole. Anneli Ammas rääkis sel puhul mõnega pidulistest: Malle Nööbiga, kel sedakorda juhendada enim kollektiive, ning tänavusel suurüritusel kõige levinumaid eesnimesid kandvate Laura Kriisa ja Martin Hiisiga.

Martin Hiis jäi ka tudengina pillimängule truuks

Martin Hiis mängib Hiiumaa ainukeses puhkpilliorkestris – Emmaste põhikooli orkestris, mida juhatab Toomas Paap. Enamasti liituvad Emmaste orkestriga Kärdla muusikakooli puhkpilliõpilased – ka Tallinna peole sõidetakse üheskoos. Emmaste orkester tuleb Tallinna juba kolmandale suurpeole.

Kui Martin Hiis Emmaste põhikooli 5. klassis käis, kutsus õpetaja Paap poisid-tüdrukud saali kokku, tutvustas puhkpille ja küsis, kes tahaks hakata orkestris mängima. Martin ja tema paar aastat vanem vend Mihkel olid ühed paarikümnest lapsest, kes otsustasid proovida.

Igal sügisel kutsub orkestrijuht uusi poisse-tüdrukuid pilli õppima ja orkestris mängima. Algul tullakse suure vaimustusega, aga eks alles jäävad need, kel rohkem huvi ja tahtmist. Martinil ja Mihklil on pillipuhumise isu jagunud kauemaks kui vaid kooliajaks. Mihkel tuli kevadel kaitseväest ning Martin õpib juba Tallinna Tehnikakõrgkoolis arhitektuuri. Aga kui vähegi aega, käivad nad Emmastes proovides.

Vendade pillirõõm on ka nooremat õde, äsja Saaremaal gümnaasiumi lõpetanud Helenat vaimustanud. Samuti on pillipoisiks saanud nende onupoeg, 13-aastane Kaspar, ja kaugem sugulane Marek.
«Tuleb välja, et peaaegu pooled orkestrist on meie suguvõsast,» imestab Martin isegi, kui kokku arvutama hakkab. «Väikese koha asi,» tõdeb dirigent.
-----------------------------------------

Laura Kriisa – üks sadadest Lauradest peol

Otepää 4. klassi tüdruk Laura Kriisa on üks neljasajast Laurast, kes Tallinna peole tulevad. Kaks aastat tagasi käis Laura ka suurte peol ja siis ta närveldas hirmsasti, et on nii pisike, võib suurte seas ära kaduda. «Aga lõpuks oli nii võimas, imeline tunne saja tuhandega koos laulda,» mäletab Laura siiamaani.

Sel korral laulab Laura koos oma koorikaaslaste Geir Kudu ja Veronika Maidega regilaulu «Sõmeralt sõrmikule» kuuendat salmi. Kokku on mudilaskooride regilaulul 11 salmi ja eeslauljad valiti sinna kevadistel kuulamistel kõrgeimad hinded saanud kooridest. «Setust istsin bussi peale, Taevaskojast laulsin hääle, ilusamaks veel senisest, Taevaskojast Tartu linna, Tartu linnast Adaverre, Adaverest Ardu valda, Ardu vallast Vaidalasse, Vaidalast sain laululinna,» laulavad Otepää tüdrukud pühapäeval suure kaare all ja tuhanded mudilased hõiskavad neile järele.

Ent Laura, nagu enamik tema klassi tüdrukuid, ka tantsib sel peol. Kõige rohkem muretseb ta tantsu «Sinna-tänna» pärast – selle ühekordne läbitants võtab nii võhmale, et higipull otsa ees. Õnneks on Laura harjunud pingutama – lisaks rahvatantsule ja koorile käib ta muusikakoolis, võimlemises ja peotantsus. «Mu emme ütleb, et kui laps tahab midagi teha, siis alati leiab selle jaoks ka raha,» ütleb Laura. Tema suurim soov on aga, et emme Tea ka ise saaks juuksuritöö nii sättida, et jõuaks peo ajaks Tallinna. Seda enam, et lastekooris laulab ka Laura vanem õde Merilin.
-----------------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles