Vabadussõja mälestuskivi vedeleb prügihunnikus

Tiit Reinberg
, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile vedeles Vabadussõjas langenute ausamba asukohta tähistanud mälestuskivi koos sodiga Järva-Jaani vallamajast loetud meetrite kaugusel puu najal.
Eile vedeles Vabadussõjas langenute ausamba asukohta tähistanud mälestuskivi koos sodiga Järva-Jaani vallamajast loetud meetrite kaugusel puu najal. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järva-Jaani vallavalitsuse juures prügihunnikus vedeleb Vabadussõjas langenute ausamba asukohta meenutanud mälestuskivi.


Taasiseseisvunud Eesti algusaastatel paigaldati Järva-Jaani alevikku mälestuskivi, mis andis inimestele teada, et esimese vabariigi ajal asus selles kohas Vabadussõjas hukkunutele pühendatud ausammas, kirjutab Järva Teataja.

Möödunud aasta sügisel vabadussammas taastati ning väikene mälestuskivi kaotas oma koha ja tähtsuse. Praegu vedeleb mälestuskivi mõni meeter vallamajast puu najal, seltsis vanad vihmaveetorud, tulekustuti ja muud prahti.

Järva-Jaani vallavanem Toomas Põldmaa selgitas, et mälestuskivi oli enne vallavalitsuse juures kuuris, aga too lammutati maha ja nüüd ongi kivi puu alla sattunud.

Põldmaa oli seda meelt, et koht on mälestuskivile tõesti sobimatu. Põldmaa lisas, et esialgu oli kavas kivi Vabadussõja ausamba juurde matta, aga siis tuli soovitus see hoopis Orina mõisa juurde viia.

Miks kivi on unarusse jäänud, ei osanud Põldmaa öelda, kuid lubas, et enne lume tulekut on see leidnud sobiliku koha.

Järva-Jaani vallavolikogu esimees Rein Köster tunnistas, et tema mõte oli viia kivi Orina mõisasse, kus asub ka teisi mälestuskive.

«Silva Kärner laitis mõtte maha, sest Orinas on palju nõukogudeaegseid mälestisi ja see kivi sinna ei sobiks,» selgitas ta.

Et endine mälestuskivi praegu sodi keskel vedeleb, tuli Köstrile üllatusena ja temagi lubas, et olukord muutub kiiresti.

Et Orina mõisasse viimise plaan on päevakorralt maas, tuleks Köstri meelest mälestuskivi siiski matta Vabadussõja ausamba ligidusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles