Herkel: ameerika Obama ja prantsuse Sarkozy on vennad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AFP / Scanpix

USA presidendiks valitud Barack Obama ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy teed presidendiks on olnud üsna sarnased, kirjutab Riigikogu liige Andres Herkel oma

ajaveebis

.

«Ka «Sarko» astus lavale kui võimsa karismaga uue põlvkonna president. Enne oli ta komeedina tõusnud sise- ja rahandusministriks ning prantsuse konservatiivide liidriks,» kirjutab Herkel.

Ühendriikide ja Prantsusmaa presidente ühendab ka ootamatult «võõras» päritolu - Obama isa on Keeniast, Sarkozy on isa poolt Ungari väikeaadlik, õige perekonnanimega Nagy-Bócsay Sárközy. Nii Obama kui Sarkozy kasvasid isast lahus.

«Päris «Obamaks» pole prantsuse ühiskond valmiski, sest kuigi Pariisi ja ka väiksemate linnade tänavapildis on mustanahalisi rohkesti, pole ma kohanud ühtegi Prantsusmaa valitsuse, Rahvusassamblee või Senati liiget, kes oleks niisama tõmmu, kui on Obama,» leiab Herkel.

Tippu murdmiseks tuli mõlemal näha enim vaeva just oma partei sees. Kui Obama vastaseks oli algselt kindlamaks demokraatide kandidaadiks peetud Hilary Clinton, siis Sarkozyl UMP-s (Prantsuse konservatiivid, Union de la Mouvement Populaire) konkurenti justkui polnudki. «See oli siiski vaid näiliselt lihtne tee, sest tegelikult tegi eelmine president Chirac kõik selleks, et auahnele «Sarkole» kaikaid kodaratesse pilduda,» märgib Herkel.

Mõlema võitu on seletatud vajadusega muutuste järele. Sarkozy pidi Prantsusmaa välja tooma vanamoelisest protektsionismist ja siluma suhteid Ameerika suunal. Obamale jälle pannakse suuri lootusi, et ta mahendab Ühendriikide suhteid Euroopaga, mida Sarkozy praegu Euroopa Liidu eesistujana juhib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles