Savisaar: saadikud tahavad Tallinna valimisseaduse muutmisega venitada

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Pirita elaniku häälele märksa suurem kaal kui Lasnamäe elaniku omal. Pildil on Pirita valimisjaoskond eelmise kohalike omavalituse volikogu valimiste ajal.
Praegu on Pirita elaniku häälele märksa suurem kaal kui Lasnamäe elaniku omal. Pildil on Pirita valimisjaoskond eelmise kohalike omavalituse volikogu valimiste ajal. Foto: Raigo Pajula

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles Kuku raadio saates «Linnatund», et mõned riigikogu liikmed tahavad venitada Tallinna valimisseaduse muutmisega.

«Olen mures, et riigikogu komisjonis on märgata venitamise märke,» lausus Savisaar. «Mõned riigikogu liikmed tahavad lükata seda otsustamist tulevikku, nagu ikka ebameeldivate otsustega tahetakse teha.»

Savisaar kinnitas taas, et pooldab Tallinna valimisseaduse muutmist, sest praeguse süsteemi järgi on tema sõnul piritalase hääl 4-5 korda tugevam kui lasnamäelase hääl. Ja see pole õige, lisas ta.

Reeglina Lasnamäel kandideeriva ning seal ülisuure toetuse saava Keskerakonna esimehe sõnul ei ole tal oma eelistust, kas pealinna volikogu valimistel oleks üks ringkond või kaheksa ringkonda, kus mandaadid oleks võrreldes praegusega enam vastavuses valijate arvuga.

Kes muretsevad, et siis saab Lasnamäe rohkem mandaate, siis nendele ma ütlen, et Lasnamäel ongi palju elanikke, tõdes linnapea.

Savisaare sõnul on tal kahju, et õiguskantsleri poolt põhiseaduse vastaseks hinnatud Tallinna valimisseaduse muutmisest on tehtud poliitiline küsimus, et kes võimalikust muutmisest võidab ja kes kaotab.

«Tegelikult on see põhiõiguste ja kodanikuõiguste küsimus,» lausus ta. «See tuleks ära muuta ja mida kiiremini, seda parem.»

Riigikogu põhiseaduskomisjon hakkab õiguskantsleri ettepanekul täna Tallinna valimisseaduse muutmist arutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles