Unitas hakkab Läänemere-riikides tutvustama Eesti ajalugu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unitase üks asutaja Meelis Niinepuu demonstreerimas kommunismikuritegude portaali.
Unitase üks asutaja Meelis Niinepuu demonstreerimas kommunismikuritegude portaali. Foto: Margus Ansu

Sihtasutus Unitas sai Euroopa Liidu Interreg IV programmist rahastuse miljoni euro suurusele projektile, mille eesmärgiks on Läänemere äärsete noorte ajalooteadvuse ja ühtekuuluvustunde uurimine ja edendamine.

Eile kogunes Tallinnas rahvusvaheline ekspertgrupp, kelle poolt kokkupandav uurimus vaatleb Eesti, Läti, Soome ja Rootsi keskkooliõpilaste teadmisi ning hoiakuid Läänemere regiooni rahvaste suhtes.

Uurimus on vaid esimene samm suuremast projektist, mille väljundiks on üldhariduskoolide õppekavade täiustamine Eesti ja teiste Balti riikide elulugude ja ajalookogemusega.

Ekspertgrupi juhi Maris Vainre sõnul on sellelaadne uurimus unikaalne. «Kui varasemad uurimused on keskendunud kas ühele riigile või rahvusgrupile, siis see uurimus võrdleb just mitme riigi õpilasi ning mitte ainult nende teadmisi ajaloost vaid ka ühtekuuluvustunnet teiste Läänemere regiooni rahvaste suhtes. Samuti pole nii põhjalikult uuritud ka noortele õpetatavat meie enda ajaloo kohta.»

Projekt «Erinevad rahvad–jagatud pärand» on vaid osa sihtasutus Unitase tegevusest. Sihtasutuse asutasid 2008. aastal kahekordne peaminister Mart Laar, USAs resideeruv filantroop Damian von Stauffenberg ja ettevõtja Meelis Niinepuu eesmärgiga lepitada totalitarismi tõttu lõhestunud ühiskondi ning saavutada kommunismikuritegude rahvusvaheline teadvustamine ja hukkamõist sarnaselt natsikuritegudega.

Programmi rahastab Euroopa Liit Kesk-Läänemere Interreg IV programmi raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles