Rahvariide kiirabi peseb pesu ja õmbleb nööpe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kübe Koppelmannil ja Silja Nõul on laulupeo eel ja ajal käed tööd täis.
Kübe Koppelmannil ja Silja Nõul on laulupeo eel ja ajal käed tööd täis. Foto: Hanneli Rudi

Lauluväljakul tegutseva rahvariide kiirabi töötajatel on enne pidu käed tööd täis, õmmeldakse nööpe ette ja võetakse piduriietelt plekke välja.


«Põhiliselt õmbleme nööpe ja parandame kehvasti kootud seelikuid,» kirjeldas oma tööpäeva rahvariide kiirabis töötav Silja Nõu eesti rahvakunsti ja käsitöö liidust. Tema sõnul on paljud pidulised vahetult enne pidu rahvariided kätte saanud ning osadele on need nii suured, et ei kõlba kuhugi.

Nii on tulnud pluuse ja seelikuid lühemaks, aga ka kitsamaks teha. «Alles õmblesin ühele seelikule nööpe ringi, laps oli seeliku hommikul kätte saanud ja see oli talle nii
suur, et rongkäigu ajal hoidis ta seelikut ilmselt käega üleval, et see alla ei vajuks,» rääkis Nõu.

Ta lisas, et nööbid oleks võinud juba kodus korralikult ette õmmelda. «Mõnel on nööbid nii õmmeldud, et pruugib tal kaks korda hingata, kui need on eest läinud.» Tema kolleeg Kübe Koppelmann aga pesi rahvariide pluusi. «Lapsel said varrukad töötoas mustaks ja nüüd katsun selle puhtaks saada,» selgitas ta.

Käsitöömeistrite sõnul on neil laulupeo eel tööd vähem kui tantsupeo ajal. Siis tuli Koppelmanni sõnul lappida nii katkisi pükse kui ka puruks tantsitud pastlaid. Tantsupeolised olid hädas ka tõrvaplekkidega, mille välja pesemiseks otsiti abi samuti rahvariide kiirabist. Kuigi laulupeo ajal on tööd vähem, usuvad käsitöömeistrid, et tegevust jätkub neil peo lõpuni.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles