Rein Toomla: IRLi «kampsunite» lahkumiseks võib olla kaks põhjust

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Politoloogi ja Tartu Ülikooli õppejõu Rein Toomla hinnangul võib IRLi ühe tiiva lahkumiseks hoogu anda ootamatu tulemus riigikogu valimistel ja Euroopas pead tõstev rahvuslus.

Toomla hinnangul võib Isamaa ja Res Publica Liidu ühe tiiva lahkumiseks olla kaks põhjust. Esiteks see, et viimastel valimistel üllatas paljusid, et riigikokku sai vaid neli erakonda.

Toomla arvates on avalikkus harjunud, et riigikogu on kirevam ja nii võib tekkida soov jälle näha 6-7 erakonnaga riigikogu.

«Kui valimisteks tuleks välja korralik jõud, siis selle pealt annaks midagi teha,» sõnas ta.

Toomla sõnul oleks nö kampsunite sõnumiks rahvuslus, mis oleks teiseks lahkumise põhjuseks. Toomla sõnul võis 10-15 aastat tagasi tunduda, et rahvuslastel pole Euroopas mõju, kuid sündmused nagu piiride kontroll ja rahakriis on rahvusluse taas ellu äratanud.

Nii on rahvuslased esile kerkimas Soomes, Kreekas kui ka Portugalis ja nad püüavad näidata, kust vead on tulnud.

«Kui tiib tahab eralduda, siis pole neil olemas mitte ainult nišš vaid ka koht,» hindas Toomla.

Kui IRLis pettunud tõesti lahkuvad ja uue erakonna loovad, on oodata liikmeid mujaltki, kuigi Toomla arvates oleks suurimaks kaotajaks just IRL, sest kindlasti lahkuks paljud endised isamaaliitlased, keda kahe erakonna ühinemise ajal oli umbes 3000.

Samas toonitas Toomla, et teistest erakondadest pettunuid massiliselt tõenäoliselt ei lahku, sest kui tekkis Res Publica, siis uus erakond tõmbas pigem kaasa inimesi, kes polnud ühegi erakonnaga varem ühinenud.

Lisaks on teistest erakondadest liitujatega alati see probleem, et nad toovad kaasa omad teemad ja hakkavad seda uue erakonna sees või abil lahendama, mis pole Toomla hinnangul samuti hea.

«Parem puhtalt lehelt ja nende inimestega, kes pole poliitikast varem suurt pidanud,» arvas ta.

Millist mõju osutaks IRLi lagunemine ja uue erakonna teke valmistulemustele, ei osanud Toomla ennustada, sõnades, et sellisest saaks rääkida alles pärast esimesi küsitlusi.

Toomla rõhutas ka, et eraldumisest on veel vara rääkida ja pole võimatu, et tegemist on lihtsalt surveavaldusega, et enda teemad erakonna sees esile tõsta ja endast jõuliselt märku anda.

«Ma oletan, et juba praegu käib erakonna juhtkonnas mõttevahetus, et mis see oli,» sõnas ta.

Kui palju oleks erakonna loomiseks vaja raha ja kust see toetust tuleks, ei osanud Toomla oletada, viidates vaid, et Mart Nutt mainis kuut miljonit eurot.

Samas Toomla sõnul poleks esimese hooga ehk raha vajagi ja käiku läks nö vaid kirjamargi rahad, sest kui oodata rahalaeva, on projekt juba surnult sündinud.

«Ideel võiks olla elujõudu, kui see tugineb vabale tahtele ja inimeste soovile ning mitte sellele, et teeme südalinna kontori ja palkame hunniku tegelasi, kes tegelevad suhtekorraldusega,» selgitas Toomla. «Lõppkokkuvõttes on valimisteni aega ja võib proovida ilma rahata hakkama saada.»

Tema hinnangul pole erakonna asutamine äriprojekt, kuigi Euroopas on ka selliseid parteid nagu näiteks Silvio Berlusconi juhitav, kus on rikas inimese eesotsas ja mida finantseeritakse kuni ta hakkab raha tagasi tooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles