Laar sisetülist: murekohad saavad erakonnas selgeks räägitud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRL-i esimees, kaitseminister Mart Laar
IRL-i esimees, kaitseminister Mart Laar Foto: Kristjan Teedema

Süüdistused IRLi isamaalisuse loobumisest ning katsed uut poliitilist jõudu luua pole muud kui erakonnasisene võimuvõitlus, kirjutas Mart Laar täna hommikul oma erakonnakaaslastele ja lubas selle eest hoolitseda, et murekohad saaksid erakonnas selgeks räägitud.

Kindlasti olete kõik jälginud viimastel päevadel meedias toimunud mõttevahetusi, kus räägitakse Eesti poliitikamaastikul toimuvast, vajadusest uue partei järele ja poliitilistest ootustest, mis justkui on olemas, kuid millele ei vastata. Tervitan sellist mõttevahetust, eriti kui rääkijateks on inimesed, kellel on isiklik poliitiline kogemus ette näidata - erakonna liikmena, parlamendisaadikuna või ministriportfelli kandjana.

Laar märgib, et IRLi liikmete aktiivsust näitavad talle laekunud telefonikõned ja kirjad samal teemal.

«Esimesed küsivad kurjalt, et kas uue isamaalise erakonna loojad ikka tajuvad, mis nad teevad oma praeguse erakonnaga ning teevad ennustusi, kas IRL reiting ulatub veel üle viie protsendi või mitte. Teised arutavad selle üle, miks mõne mehe silmad erakonnas toimuva kohutava olukorra suhtes avanesid alles siis, kui ta enam ministriametis polnud,» viitab Laar haridusministri ametist ilma jäänud Tõnis Lukasele.

«Kolmandad leiavad, et erakond on tõesti oma näo kaotanud. Neljandad on aga välja töötanud vandenõuteooria, mille kohaselt tuleneb rünnak Laari soovist lüüa IRL sedavõrd auti, et ta ei segaks ei «läbimurret» Vene ega Hiina suunas ning loobuks dalai laamaga kohtumisest,» võttis Laar kirjutajad nelja kategooriasse.

«Seda kõike vaadates soovin mõista, miks selline arutelu tekkis ning mis põhjusel on meie erakonna liikmed selle uue poliitilise jõu loojate seas. Kindlasti ei saa süüdistada ainult üht poolt - tangot tantsitakse ikka kahekesi. Kuid on selge, et ultimaatumite keeles rääkimine asja edasi ei vii,» märkis ta.

«Süüdistused, et olen kuidagi oma isamaalisusest loobunud, ei vasta igal juhul kindlasti tõele. Pole oma ülesandeid kellelegi delegeerinud ning olen vastutav nii valimisprogrammi kui ministrite nimekirja moodustamise eest, » kinnitas Laar.

«IRL on isamaalisuse edendamiseks teinud tõsist tööd, selleks oleme valitsusse pürginud ning teen vastavat tööd igapäevaliselt. Tahaks näha erakonda, kes suudab reaalsuses tänasest Isamaa ja Res Publica Liidust rahvuslikum olla. IRL on hoidnud koos Eesti majanduskriisist välja viinud valitsust, viinud kaitse-eelarve kahele protsendile rahvuslikust koguproduktist ja viib Eesti tasuta kõrgharidusele - mida veel vaja on?»

«Samuti on igaühel, kes neid küsimusi täna esitavad, on olnud erakonnas pikk kogemus ja ohtralt võimalusi ise muutusi esile kutsuda ja oma tõekspidamiste eest aktiivselt seista, mistõttu on küsitav, miks ei ole püütud nendele kitsaskohtadele leida reaalseid lahendusi,» imestab Laar.

«Praegune käitumine ei anna sellisel kujul kindlasti midagi sisulist poliitikale juurde, pigem on see erakonnasisene võimuvõitlus. Neid küsimusi lahendatakse aga mitte tänaval vaid hääletuskastide taga. Erakonnas seisavad need mõttevahetused ees, kavatsen selle eest hoolitseda, et need murekohad saaksid selgeks räägitud,» lubas erakonna esimees parteikaaslastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles