Hiina: riigikogulaste väärikaks vastuvõtuks pole aega

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti mungad piirkonna 60. aastapäeva tähistamiseks korraldatud paraadil.
Tiibeti mungad piirkonna 60. aastapäeva tähistamiseks korraldatud paraadil. Foto: Array

Hiina pool põhjendab riigikogulaste visiidi määramatuks ajaks edasi lükkamist sellega, et seoses Tiibeti autonoomse piirkonna rahumeelse vabastamise 60. aastapäeva tähistamisega pole neil aega Eesti külalisi väärikalt vastu võtta.

Seoses Tiibeti autonoomse piirkonna rahumeelse vabastamise 60. aastapäeva tähistamisega korraldab Tiibeti autonoomse piirkonna valitsus augustikuus mitmeid üritusi, seisab riigikogu Hiina sõprusgrupi esimehele Peeter Kreitzbergile saadetud kirjas, mis kannab Hiina suursaadiku T.E. Hr. Huang Zhongpo allkirja.

Hiina pool põhjendab visiidi ärajätmist sellega, et pidustuste ajal on Tiibetis nii Hiina parlamendi, aga ka piirkondlike ja munitsipaalvõimude delegatsioonid ning seetõttu pole Tiibeti võimudel võimalik tagada Eesti delegatsioonile edukat ja viljakat vastuvõttu. Hiina esindaja tunnistab, et peab visiiti oluliseks ja hindab Eesti poole panust selle korraldamisse.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimees Andres Herkel teatas eile, et parlamendi Tiibeti toetusrühma Hiina visiidi korraldaja (China People’s Foreign Affairs Institute) andis teada nende visiidi edasilükkamisest määramatuks ajaks.

Ka aasta varem plaanitud riigikogu esindajate reis jäi ära. Kui toona olid paika pandud sõidu kuupäevad, siis seekord jõuti juba delegatsiooni moodustamiseni ja isegi lennupiletite tellimiseni.
Riigikogu Tiibeti toetusrühma ja Eesti-Hiina parlamendirühma esindajate visiit Hiina Rahvavabariiki ja Tiibetisse pidanuks toimuma 30. juulist kuni 7. augustini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles