Soosaar annaks Tallinna linnaosadele võimu juurde

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar
Mark Soosaar Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Sotsiaaldemokraat Mark Soosaar uuendaks Tallinna valimis- ja valitsemissüsteemi sel moel, et moodustaks linnaosadest eraldi omavalitsused.

«Täna me oleme teelahkmel, kas me valime Pariisi variandi, kus on 20 omavalitsust ja 20 volikogu 20 rajoonis ja kahetasandiline omavalitsus või läheme tõesti Surguti linna ja Tjumeni oblasti variandi peale, kus seal elavatel hantidel on üks hääl tuhande vastu ja kus nemad oma identiteeti demokraatlikus mehhanismis absoluutselt teostada ei saa,» lausus Soosaar riigikogus toimunud arutelul Tallinna valimissüsteemi üle.

Tema sõnul vajaks Tallinna valimissüsteem muutmist, kuid samas on ta veendunud, et põhiseadus annab piisava aluse selleks, et kaitsta Tallinna kultuurilist omapära.

«Ja see kultuuriline omapära on teatavasti üsna suurel määral jaotatav linnaosade kaupa,» tõdes Soosaar. «Need nähtamatud seosed, mis kodanikke seovad oma linnaga, on kõigepealt seotud linnaosaga, linnaosa elustiiliga, hoonestuse, haljastuse ja käitumisreeglitega.»

Ta kutsus riigikogu vaatama nende Lääne-Euroopa linnade poole, kus on tegemist kahetasandilise omavalitsusega. Näiteks Pariisis on kakskümmend raekoda ja kakskümmend volikogu, uurigem, kuidas seal see süsteem toimib, lisas riigikogulane.

«See ei tähenda sugugi mitte seda, et siit kõnepuldist tuleb ettepanek praegu Tallinn jagada kindlasti kaheksaks omavalitsuseks,» lausus Soosaar. «On võimalik arutleda, et võib-olla on Tallinn näiteks hoopis kolm ringkonda ja kolm omavalitsust, nagu on see riigikogu valimistel.»

Soosar lausus, et võib-olla saab tekkinud arutelu tulemusena Tallinn ka oma seaduse ning parlament täiustab kohaliku omavalitsuse valimiste seadust.

«Aga vaadakem, et me seda täiustades koos pesuveega last välja ei viskaks, et Tallinna omapära, Tallinna põlisväärtused ja Tallinna elanike huvid oleksid siiski proportsionaalselt kaitstud,» lisas ta.

Postimees.ee toob täna lugejatele erinevaid arvamusi, mil moel võiks lahendada õiguskantsler Indrek Tederi  tõstatatud probleemi, et Tallinna volikogu kehtiv valimissüsteem ei vasta põhiseadusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles