«Keskpäevatund»: Norras toimunu on õpitud käitumine

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Utoeya saar
Utoeya saar Foto: SCANPIX

Tänases raadio Kuku saates «Keskpäevatund» käidi välja mõte, et mitmekümne aasta eest ei tulnud inimestele pähegi, et võiks võtta automaatrelva ja minna teisi tapma, kuid tänaseks on see juba õpitud käitumine.

Ainar Ruussaar muljetas, et tema esimene reaktsioon oli, et ilmselt on tegemist islamiterrorismiga ja ring tõmbub Eestile lähemale.

«Minu mõte läks sama rada, kuid nüüd tundub, et inimene tahtis end ajalukku kirjutada,» lisas Rein Kilk.

Ruussaare sõnul ollakse selliste juhtumite eest hoopis kaitsetumad, sest organisatsioonidega suudavad eriteenistused võidelda.

Priit Hõbemägi rõhutas samas, et 25-30 aastat tagasi ei tulnud inimesele pähe, et võiks võtta automatrelva ja minna inimesi laskma.

«See on moraalimuutus ja moraalilagunemine ning mingilt poolt õpitud käitumine. Selle vastu ei saa, et meedia publitseerib neid laialdaselt ja teame neist kõike. Inimesed, kellel katus ei püsi väga kõvasti kohal, näevad selles võimalust oma viha välja elada,» sõnas Hõbemägi.

Saates arutleti ka, et miks on inimestel üldse tulirelvi vaja, sest sõjaks ei valmistuta.

«No võib-olla Norraga ei valmistu, kuid mõne teise naabriga valmistume,» nentis samas Kilk.

Samas nenditi, et keelamine ei aita ka midagi, sest on palju toredaid inimesi, kes on relvahuvilised või näiteks laskespordiga tegelejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles