Kalle Klandorf: paduvihma ajal ei ole vaja sireene huilgama panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paduvihmast tingitud uputus Tuukri tänaval
Paduvihmast tingitud uputus Tuukri tänaval Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf ei pea vajalikuks paduvihma ajal linlasi veetõusu eest hoiatavaid sireene huilgama panna, sest see ehmataks inimesed hoopis ära.

Klandorf ütles, et kui ühe päevaga sadas Tallinnas maha ligi ühe kuu vihmanorm, siis see on loomulikult erakorraline asi, kuid sireenide tööle panemine ei oleks olukorda parandanud.

«Pealegi on meil ju päris hea kommunikatsioon,» lisas abilinnapea. «Reedel pärast lõunat me ju hoiatasime raadio kaudu, et tulemas on suur vihm. Vile viib inimesed veelgi rohkem paanikasse. Tegemist oli ju ikkagi ainult vihma, mitte millegi muuga.»

Täna hommikul toimus Klandorfi juures nõupidamine, kus arutati, mida peaks ette võtma, et selliseid veeuputusi tulevikus vältida. Linnal on sellealane programm aastateks 2014 – 2020, kuid tõenäoliselt tuleb midagi kiiremini ära teha. Mingid hädaabinõud on vaja kindlasti ette võtta.

«Ega see ei ole mingi uudis, et ka väiksemate sadude korral Tuukri tänaval ja sealkandis uputab,» ütles Klandorf. «Paar aastat tagasi sai suurendatud linnahalli juures asuva pumpla võimsust, kuid niisuguste paduvihmade puhul jääb sellest ikka väheks.»

Ta lisas, et ebamõistlikult suuri torusid ei saa ka maa alla panna, sest see ei tasu end lihtsalt ära. Uute majade ehitamisel Tuukri tänava kanti oleks aga pidanud ilmselt arvestama sellega, et maa-aluseid parklaid ei tohiks sinna rajada. Tulevikus tuleb projekteerimisel sellega arvestada ning majade sokkel kõrgem teha.

Klandorf mainis, et Tallinn suudab ilma päästeametita välja panna korraga 10 brigaadi, mis suurveega võitlevad. Seitse neist on Tallinna Vee ning kolm Tallinna Teede oma.

Abilinnapea mainis, et lauluväljaku juurest jookseb sadevesi küll otse merre, aga laupäevase paduvihmaga uputas seal ikkagi. Võib-olla oli torustik umbes.

«Eks see oli meile kõigile hea õppetund,» ütles Klandorf. «Tulevikus võiks ju mõelda ka sellele, kas elektrialajaam on ikka mõistlik paigutada maja keldrisse, eriti kriitilistes kohtades. Lasnamäe linnaosavalitsuse hoone projekteerimisel panime kõik olulised sõlmed ja kommunikatsioonid hoopis kolmandale korrusele.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles