Kutseõppele pööratakse kogu Euroopas rohkem tähelepanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Haridusminister Tõnis Lukas osaleb Prantsusmaal Bordeaux`s Euroopa Liidu kutse- ja kõrghariduse ministrite kohtumisel, mis peaks kiitma heaks kutsehariduse ja -koolituse koostöö kommünikee. 


Bordeaux' kommünikees rõhutatakse, et kutseharidus ja -koolitus on tähtis osa elukestvast õppest, mis peab olema tihedalt seotud üld- ja kõrgharidusega.

Eriti oluline on kutsehariduse jaoks loovuse ja innovatsiooni suurendamine, teatas haridusministeeriumi pressiesindaja.

Tööturu vajadustele vastamiseks tuleks senisest enam ühendada õppimine haridusasutustes õppimisega töökohas ning arendada täiskasvanute koolitust ettevõtetes ja kõrgemates õppeasutustes, märkis pressiesindaja.

Kommünikees lepitaksegi kokku kutsehariduse ja -koolituse alase koostöö edendamises nii riiklikul kui ka Euroopa tasandil, kutseõppe kvaliteedi ja atraktiivsuse parandamises ning kutsehariduse ja tööturu vajaduste paremas seostamises.

 Tõnis Lukase hinnangul vajab teadmistepõhine majandus ka Eestis üha kõrgema tasemega oskustöötajaid ja teenindajaid, kes oleksid suutelised uutes tingimustes hakkama saama.

Seetõttu on tema sõnul Eestile väga oluline, et kutseõppele üle Euroopa rohkem tähelepanu pööratakse, näiteks toetatades Euroopa struktuurifondidest lähiaastatel ligi 2,6 miljardi krooni ulatuses Eesti kutseõppeasutuste väljaehitamist.

Minister Lukase sõnul on ettevalmistatud harta põhimõtteks, et ülikoolid peavad ka tulevikus jääma samaaegselt teadusasutusteks.

«Just teaduspõhine õpe annab ülikoolidele oma rolli haridussüsteemis ja kogu elukestva õppe kontseptsioonis», rõhutab Lukas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles