Facebook: kuidas hinnata Ansipi käitumist kriisi ajal?

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Peeter Langovits

Suhtluskeskkonnas Facebook arutavad meediaga seotud inimesed, kuidas peaminister Andrus Ansip jagas kaitseministeeriumi tulistamise asjus infot, sest kui ametkonnad ei soovinud palju infot jagada, andis Ansip ajakirjanikele kõigest teada.

Raadioajakirjanik Kristel Kossar tõstis oma kontol üles, et «kui pressikonverentsil keelduti avaldamast igasugust informatsiooni, sest «uurimine alles käib», avaldas Ansip kogu tulistamise üksikasjad. Soolo ühele.», mis algatas võimsa mõttevahetuse.

Tallinna TV juhi Mart Ummelase hinnangul oli kõik tüüpiline, sest meie õiguskaitseorganid on puhtalt puudlid ja kui poliitbüroost käsku ei tule, siis mängitakse tainapäid, kes mitte millestki midagi ei tea.

«Kas see viimane «tähelepanek» on Tallinna TV ametlik seisukoht?» küsis seepeale kirjanik Mart Soidro.

«Kas esitad seda Kapo käsul?» soovis omakorda teada Ummelas.

Samuti soovis Ummelas teada, miks näitas Kanal 2 kogu pressikonverentsi, aga teised kanalid tegid elementaarse valiku sellest udujutust, mida seal esitati.

«Miks on Kanal 2 valitud kanaliks, mille kaudu rahva ajusid triigitakse?» küsis ta.

Kadi Viik tõstis aga esile, et Põhjamaade meediaruumis võtavad tipp-poliitikud kriisiolukordades ideoloogilisi seisukohti, kuid meil asendavad pressiesindajaid ja vuristavad ette detaile sündmuste käigust.

«Võrdle ka jalgratturid ja Urmas Paet ning Norra tragöödia ja Jens Stoltenberg. Ei saa aru, kas asi on Ansipis või ajakirjanduses,» sõnas ta

Ajakirja Naised peatoimetaja Inga Raitari sõnul jalutas ta kell 19 kaitseministeeriumist mööda ning seal rääkisid Ansip ja Laar vaid kahele ajakirjanikule kõik ausalt ära ning ühtegi tõsimeedia esindajat polnud kohal, sest kõik olid pressikonverentsil.

«Mingis mõttes on meie meedia ka kriisiolude kajastamises veidi kogenematu, objektilt, kus kõik pole lõppenud, ei võeta jälgivaid jõude ära enne kui tõesti kõik lõpeb,» arvas ta. «Kui on võimalik, võib suurt kriisi lahendama suunata mitu inimest samast kanalist, kes ootavad infot eri kohtades.»

Raitari hinnangul jäi praegu tunne, et kogu meedia jooksis ühesuunaliselt ja jättes ühe infolõigu olulisel hetkel tühjaks.

«Ansipit süüdistada oleks ka mõttetu, sest erinevalt kaitsepolitseist, kelle arvates kõik maailma andmed kuuluvad vaid salastamisele, on Ansip saanud erinevates kriisides käitumise PR-kooli ilmselt asjatundjatelt - info edastamine on parem kui selle varjamine,» lisas Raitar.

«No kogenud orgivosakunna juhataja juba teab, kuidas asju ajada» võttis presidendikandidaat Indrek Tarand teema kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles