Lapsed tõid seenekorviga mürsu koju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsigranaat F-1.
Käsigranaat F-1. Foto: Päästeamet

Möödunud nädalal toimunud kaks õnnelikult lõppenud vahejuhtumit laste ja lahingumoonaga tuletavad meelde, et vanemad peavad lastele selgitama lõhkekehade ohtlikkust, rõhutab Päästeamet.

Nädalavahetusel tõid lapsed Lääne-Virumaal seenekorviga koju 50 millimeetrise mürsu ning soovisid selle viia metalli kokkuostu. Demineerijate sõnul oli soomustläbistav mürsk nii-öelda elus ning selle plahvatamisel oleksid tagajärjed olnud kohutavad.

Eelmise nädala keskel teatati häirekeskusele, et lapsed mängivad liivakastis roostes granaadiga. Ahtmes korrusmajade vahel mängisid lapsed toast kapinurgalt toodud tühja granaadiga, millel oli sütiku asemel mulaaž. Demineerijate sõnul ei peetud tõenäoliselt pikka aega kapinurgal seisnud granaadikesta millekski eriliseks ning lapsed said selle sealt kätte.

Mõlemal juhul tajusid ohtu täiskasvanud, kes helistasid 112. Vahejuhtumites osalesid 9-12-aastased lapsed. Sellises vanuses lastele on võimalik selgitada, millise kujuga on laskemoon ning et selliseid leide ei tohi mitte mingil juhul keegi puutuda.

Tänavu on demineerijad teinud kahjutuks üle 1570 erineva plahvatusohtliku lõhkekeha, mis näitab endiselt, et Eesti pinnal on vana sõjamoona äärmiselt palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles