Ajateenistusest viilijad võivad lubadest ilma jääda (3)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Meelis Meilbaum

Uuest aastast võivad ajateenistusest hiilijad sõltuvalt oma rikkumise raskusest lubadega kas osaliselt või täielikult hüvasti jätta, samuti ei pruugita lubasid üldse väljastada. Juhtimisõiguse saab üldjuhul tagasi kui kohustus on täidetud. 

Uuest aastast hakkab kehtima seadusemuudatus, mis annab võimaluse peatada ajateenistusest kõrvalehoidjate juhtimisõiguse, kalastusloa, jahiloa, relvaloa või väikelaevajuhi või jeti loa. Samuti võidakse lubade väljaandmisest keelduda. Kava järgi saab neid lube vastavalt rikkumise raskusele kas piirata või peatada täielikult.

Seadusest tulenevalt kehtib õiguste ja lubade peatamine kuni isiku poolt hoiatuses märgitud kohustuse täitmiseni, kui halduskohtu määrusest ei tulene teisiti.

Piiranguid võib rakendada arstlikust komisjonist, ajateenistusest või õppekogunemiselt korduvalt kõrvalehoidjate suhtes, sõnas Kaitseressursside Ameti avalike suhete nõunik Marke Teppor. Neid on kavas kasutada juhul, kui muud seaduses ette nähtud meetmed (rahatrahv ja sunniraha - K.R.) ei ole tulemust andnud. 

Õppekogunemiselt kõrvalehoidjate puhul taotleb halduskohtult piirangute kehtestamist kaitsevägi, muudel puhkudel Kaitseressursside Amet. «Esmalt hoiatatakse kõrvalehoidjat kirjalikult, et Kaitseressursside Amet või kaitsevägi võib esitada halduskohtule taotluse kehtestada piirang. Kui kõrvalehoidja hoiatamisest hoolimata oma kohustust ei täida, siis esitatakse halduskohtule taotlus,» selgitas Teppor. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles