Tallinn tahab riigilt kätte saada Vabaduse väljaku ehitamiseks vajalikku krunti

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse väljaku eskiisprojekt.
Vabaduse väljaku eskiisprojekt. Foto: K-Projekt

Tallinna linnavalitsus taotleb uuesti Vabaduse väljaku ja selle lähiala ümberkujundamiseks vajaliku Kaarli puiestee 4a maaüksust linna omandisse.

«Kavatseme esitada linnavolikogule vastava eelnõu,» ütles abilinnapea Eha Võrk Raepressi vahendusel. «Meil ei ole võimalik selle maatüki munitsipaalomandisse taotlemisest taganeda, sest ilma selleta ei saa selle ala esinduslikuks rekonstrueerimise plaani täies mahus realiseerida.»

Äri- ja transpordimaa sihtotstarbega ning Kaarli puiestee ja Toompea tänava ristmiku juures asuv Kaarli puiestee 4a maaüksus pindalaga 6010 ruutmeetrit jäeti keskkonnaministri 5. novembri käskkirjaga riigi maareservina Eesti Vabariigi omandisse. «Seega jäi Tallinna taotlus see reformimata maatükk munitsipaalomandisse saada rahuldamata,» nentis Võrk.

Tallinn vajab seda maaüksust avalikult kasutatava esindusväljaku ja haljasala terviklikuks väljaehitamiseks. See võimaldaks pikendada Vabaduse väljaku jalakäijate ala bastioni esisele ehk kunagiste tenniseväljakute alale ja sealt edasi Harjuorust Toompea tänava alt läbi Hirvepargini.

Kaarli puiestee 4a kinnistule on detailplaneeringu kohaselt kavas rajada avalikult kasutatav linnaväljak ja haljasala, maa alla on ette nähtud ehitada parkla, mis oleks üks osa sealt kuni Vabaduse platsi alla ulatuvast maa-alusest autoparklast.

Võrgu sõnul muutis Vabariigi Valitsus Kaarli puiestee 4a kinnistu linna omandisse andmisest keeldumisega Vabaduse väljaku ja Kaarli puiestee piirkonna tervikliku ümberkujundamise võimatuks.

Võrgu sõnul leiab keskkonnaministeerium, et selle maaüksuse munitsipaalomandisse andmine ei ole omavalitsusüksustele pandud ülesannete täitmise seisukohalt põhjendatud.

«Kas linnaruumi korrastamine ja keskkonna parendamine, transpordiprobleemide lahendamine ning nii sõidukite kui jalakäijate turvalise liikluse tagamine ei ole siis kohaliku omavalitsuse ülesanne,» imestas Võrk.

Võrgu sõnul ei tohiks Vabaduse väljaku piirkonna seisukord riigijuhte ükskõikseks jätta, sest tegemist on pealinna keskpunktina kõigi pealinna külastajate silmis kogu riigi mainet kujundava paigaga.

Keskkonnaministeerium teatas täna Tallinnapostimees.ee`le, et suure tõenäosusega paneb riik Kaarli pst 4a kinnistu järgmisel aastal müüki ja uuel omanikul on kohustus krundil tegutsedes järgida linna kehtestatud planeeringuid.

«Keskkonnaminister ei kahjusta Kaarli puiestee 4a riigi omandisse jätmisega linnakodanike huve ega takista linnal planeeringu elluviimist,» märkis ministeerium. «Vastupidi - keskkonnaminister kaitseb nii linnaelanike kui ka kogu riigi huve sellega, et ei kinkinud keset pealinna paiknevat kinnistut eraettevõttele.»

Ministeerium viitas asjaolule, et linn kavatseb Vabaduse platsist kuni Toompea tänavani ulatuva parkla rajamiseks asutada koos Kaarli puiestee äärse maapealse parkla omanikuga ühisfirma, mis hakkaks tulevast maa-alust parklat opereerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles