Eestlased ootavad vabale kooselule riigi suuremat kaitset

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekonnaseisuamet.
Perekonnaseisuamet. Foto: Svetlana Zaitseva / Õhtuleht

Ehkki vabade kooselude arv on kiirelt kasvanud ja see kooseluvorm ühiskonnas igati tunnustatud, ei taju inimesed sageli, kuivõrd vähe on neil kooseluga seotud õigusi ning kui ohustatud on nad kooselu lõppemise korral.

Sotsiaalministeeriumi analüüs tõi välja, et inimesed ei ole sageli teadlikud, et Eesti seadused kaitsevad vaba kooselu ja abielu erinevalt. «28 protsenti inimestest arvas, et vabale kooselule laieneb riigi poolt sama kaitse, mis abielulegi, 24 protsenti küsitletutest ei osanud aga selle kohta midagi öelda,» märkis sotsiaalministeeriumi analüütik Andra Reinomägi.

Sotsiaalministeeriumi analüütik Liina Järviste märkis, et tegelikult käsitletakse Eesti seadusandluses vaba kooselu vaid marginaalsetel juhtudel, näiteks seoses korruptsiooni vältimise või kohtumenetlusega.

«Sellega seonduvad paljud sotsiaalmajanduslikud riskid,» lausus Järviste. Ta tõi näiteks eluaseme pärimise ühe partneri surma või vaba kooselu lagunemise puhul, samuti lähisuhte vägivalla ning meditsiinilise aspekti - näiteks õnnetusjuhtumi korral haiglasse sattumisel võimaluse oma elukaaslast külastada.

«Kooselu lagunemisel võivad tekkida nii vara kui ülalpidamisega seotud küsimused. Näiteks kui üks elukaaslastest sureb ja tema nimel on juhtumisi üüritud eluase, peab teine pöörduma kohtusse, et kooselu tõestada. Vastasel korral puudub tal igasugune õigus ühiselt kasutuses olnud eluasemele,» tõi Järviste näite.

Analüüsis tuuakse välja, et vastavalt ühiskonnas valitsevatele hoiakutele peaks riik vaba kooselu partnereid kaitsma, võrdsustamata sealjuures siiski vaba kooselu abieluga.

«Seega on suured käärid inimeste eelduste ja tegeliku seadusliku baasi vahel,» lisas Reinomägi.

Justiitsministeeriumis on alustatud partnerlusseaduse koostamist, mis võib muuhulgas anda ka homoseksuaalsetele inimestele õiguse seaduslikult registreerida oma kooselu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles