Teadusagentuur alustab tööd 1. märtsil

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeerium
Haridusministeerium Foto: Lauri Kulpsoo

Haridus- ja teadusministeerium käivitab järgmise aasta 1.märtsil Eesti Teadusagentuuri, mille peamiseks ülesandeks saab teadlaste ja teadusasutuste uurimistoetuste taotluste hindamine ning rahastamine.

Teadusagentuuri loomiseks luuakse projektrühm, mille juhi osas tegi valiku kevadel ministri kokku kutsutud komisjon.

Eesti Teadusagentuur luuakse senise Eesti Teadusfondi baasil ja see viib ellu muudatused teaduse rahastamisel, eelkõige vähendab rahastamise killustatust ja parandab teadusasutuste efektiivsust.

Uue ülesandena peab agentuur analüüsima uurimistoetuste mõju ühiskonnas, sealhulgas jälgima tekkinud teadusliku informatsiooni ning intellektuaalse omandi kasutuselevõttu.

«Uus teadus- ja arendustegevuse korralduse seadus peaks muutma Eesti teaduskorraldust. Loodava agentuuri oluliseks eesmärgiks on vähendada toetuste eraldamise bürokraatlikkust ja formalismi ning paremini sidustada teadus- ja arendustegevus Eesti sotsiaalmajanduslike prioriteetidega,» ütles haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo.

Haridus- ja teadusministeeriumi eelarvest on käesolevaks aastaks teadus- ning arendustegevuseks planeeritud kokku 138,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles