Inimõiguslased: Afgaani korrakaitsjad pääsevad kuritegudest puhta nahaga

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani politseinik puhkab sel kuul pärast ühist reidi USA sõduritega.
Afgaani politseinik puhkab sel kuul pärast ühist reidi USA sõduritega. Foto: SCANPIX

USA rahastusele ja abile toetuv Afgaani politsei pääseb tõsistest kuritegudest karistuseta, vahendab AFP inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) täna avaldatud raportit.

Politseinikke süüdistatakse näiteks tapmistes, vägistamises, seadusvastases vangistamises ja maa äravõtmises.

HRW vaatlejate sõnul peavad Afgaani valitsus ja USA katkestama sidemed juhuslike relvajõukudega ja tegema konkreetseid samme korralikult välja koolitatud ja kontrollitud julgeolekujõudude loomiseks, kes vastutavad oma tegude eest.

Raportist selgub, et kuna Afgaani valitsus pole suutnud neid jõude vastutusele võtta, jätkuvad kuritööd tõenäoliselt ka tulevikus. See aga kasvatab elanike poolehoidu Talibani ja teiste opositsioonijõudude suhtes.

Leiud tekitavad kahtlusi lääneriikide Afganistanist väljumise strateegias, mille kohaselt on 2014. aastaks kõik võõrväed lahkunud ja kontroll Afgaani jõududele üle antud.

Eelmisel aastal loodud 7000-liikmelisel Afgaani kohalikul politseil on julgeoleku tagamisel tulevikus keskne positsioon. Selle liikmed peavad kohalikke elanikke nendes piirkondades kaitsma, kuhu Afgaani sõjavägi ei küündi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles