Riigikontrolör saatis siseministrile idapiiri asjus terava kirja (2)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikontrolör Janar Holm.
Riigikontrolör Janar Holm. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikontrolör Janar Holm saatis teisipäeval siseminister Andres Anveltile kirja, kus teeb teravaid etteheiteid valitsuskabinetile otsustamiseks ettepandud idapiiri väljaehitamise kavale.

«Leian, et idapiiri väljaehitamine on oluline, sest sellega tagatakse Eestis inimeste suurem julgeolek ja turvalisus. /.../ Samas teeb mulle aga muret valitsuskabinetile esitatud materjalide sisuline pool, mis ei ava valitsuskabineti liikmetele, miks on vaja välja ehitada just nimelt selline idapiir ja milline on eesmärgi saavutamiseks piirirajatiste ühe või teise lahendusvariandi efektiivsus koosmõjus maksumusega,» kirjutas riigikontrolör Holm teisipäeval siseminister Anveltile saadetud kirjas.

Valitsusele välja pakutud materjalid käsitlevad riigikontrolöri sõnul ainult idapiiri väljaehitamise üht tehnilist lahendust ja selle maksumust, mis on pealegi äärmiselt kulukas - kuni aastani 2026 kulub investeeringuteks ja jooksvateks ülalpidamiskuludeks kokku hinnanguliselt 320 miljonit eurot.

«Idapiiri asjus praegu esitatud info ei võimalda minu arvates valitsuskabineti liikmetel hinnata idapiiri väljaehitamise lahenduse mõju nendele probleemidele, millega idapiiri väljaehitamise vajadust põhjendatakse,» kirjutas riigikontrolör. 

«Tänases olukorras, kus on teada, et idapiiri väljaehitamine on osutunud 2015. aastal planeeritust oluliselt aja- ja rahamahukamaks, on seda olulisem, et valitsuskabineti liikmetel oleks võimalik otsuste langetamise eel teadvustada idapiiri väljaehitamise mõju ka eri variantide ja maksumuse skaalal,» jätkas Holm.

Sellisel juhul tekiks Holmi hinnangul valitsuskabineti liikmetel võimalus hinnata kavandatavate investeeringute ja kaasnevate jooksvate kulude otstarbekust.

Holmi sõnul võiks Eesti idapiiri väljaehitamise materjalides käsitleda ka Eesti naaberriikide idapiiri olukorda ning seda, kuivõrd Eesti välja ehitatav idapiir nendest erineb ning milliseid muutusi võivad need võimalikud erinevused põhjustada ebaseaduslike piiriületuste ja salakaubanduse kanalites.

«Palun Teid teha idapiiri väljaehitamise materjalidesse täiendused, mis avaks kavandatava idapiiri lahenduse valiku tagamaid ja põhjendusi ning esitaks ühe või teise probleemi lahendamise alternatiivid koos nende maksumuse ja efektiivsusega,» kirjutas Holm.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles