Laar nimetas kaitsekulude kasvu märgiliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kaitseväelased Tapa väeosas.
Pildil kaitseväelased Tapa väeosas. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kaitseminister Mart Laar nimetas kaitsekulude tõusu kahe protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP) märgiliseks sündmuseks mitte ainult kaitsepoliitikale, vaid ka laiemalt kogu Eesti poliitikale.

Laar kinnitas BNSile antud usutluses, et kaitsekulud tõusevad tuleval aastal kahe protsendini SKPst. «Kahtlemata on see märgiline daatum,» ütles ta. «Ma arvan, et see pole märgiline daatum mitte ainult Eesti kaitsepoliitikale, vaid laiemalt Eesti poliitikale.»

Laar lisas, et kaitsekulude tõstmine lubatud tasemele mõjutab Eesti julgeolekut laiemalt.

«Mis seal salata, see on selline samm, millega me praeguseks hetkeks oleme juba äratanud suurt tähelepanu kõige positiivsemas mõttes,» ütles kaitseminister.

Laar nentis, et Eesti liikus ka majanduslanguse ajal kaitsekulutuste lubatud taseme tõstmise poole. «Tempo oli lõpus küll aeglane, aga see kiikus üsna kõrgel tasemel, 1,8 ja1,9 protsenti SKPst,» sõnas ta. «Me ei läinud ka kõige raskematel aegadel oma kaitsekulutuste massiivse kärpimise teed.»

Samas tõdes Laar, et vaatamata kaitsekulude suurele tõusule järgmisel aastal ei piisa sellest kriisiaastatel arengukavaga võrreldes tekkinud mahajäämuse kõrvaldamiseks. Küll aga piisab minsitri hinnangul sellest kõige suuremate probleemide lahendamiseks.

Eesti kaitsekulutused moodustasid 2004. aastal 1,51 protsenti SKPst, pärast seda kaitsekulude maht küll suurenes, ent samas vähenes kaitsekulude osakaal SKPst kuni aastani 2007.

2009. aastal kärbiti eelarvet, sealhulgas ka kaitse-eelarvet kolmel korral. Pärast kolmandat kärbet olid kaitsekulud 2009. aastal 256,02 miljonit eurot, moodustades 1,85 protsenti SKPst. Võrreldes 2008. aastaga vähenes kaitse-eelarve 37,63 miljonit eurot.

Käesoleval aastal moodustavad kaitsekulud 279 945 739 eurot ehk 1,9 protsenti SKPst.

Absoluutarvudes on seni kaitsekulud olnud kõige suuremad 2008. aastal – 298 667 762 eurot. Toona moodustasid kaitsekulutused 1,82 protsenti SKPst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles