Agu Uudelepp: see on klassikaline arvamuste paljusus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Väino Silm / erakogu

Kommunikatsiooniõppejõu Agu Uudelepa hinnangul on Vikipeedias poliitikuid tutvustavate tekstide muutmise puhul tegemist elektroonilisse maailma üle kolinud mõttevahetusega.

«See on klassikaline arvamuste paljusus, et üks ütleb üht ja teine teist. Näost-näkku suhtlemine on kolinud võrgustikesse ja elektroonilistesse kanalitesse,» selgitas Uudelepp. «Vikipeedias käis keegi välja ühe arvamuse ja siis keegi, kes sellega nõus polnud, on sisestanud enda arvamuse.»

Uudelepa sõnul peaks nüüd vaidluses tekkima olukord, kus üks osapool vaatab, et ta pole ehk küll kõigega nõus, kuid samas pole enam nii häiritud, et edasi vaielda.

Omaette teema on Uudelepa hinnangul aga elektrooniline etikett, sest see pole Eestis veel paika loksunud.

«Seda, kuidas koosolekul käituda või artiklit kirjutada, seda me teame. Kuid kuidas läheb hea ja halva piir elektroonilistes keskkondades, pole veel paigas,» sõnas ta.

Samas on Uudelepp kindel, et veebietikett loksub ise paika, olenevalt sellest, kuidas see mingisse kultuuriruumi sobib. Kuskil kabinetis arutatud ja siis kehtestatud reeglitesse ta ei usu, sest inimestel tekiks tunne, et nemad polnud otsustusprotsessis osalised ja seega pole reeglid nende asi.

«Näiteks on ajakirjandusel eetikakoodeks, kuid see ei puuduta blogisid ja kommentaare,» selgitas ta. «Nii saabki vaikiv kokkulepe tekkida kasutajate hulgas ja siis kasutajad ise valvavad ning rikkuja muutub lindpriiks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles