Mäggi: Viljandist võiks saada pealinn (9)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Mäggi
Janek Mäggi Foto: Konstantin Sednev

Riigihalduse minister Janek Mäggi on täna visiidil Viljandimaal, kus kohtub omavalitsusjuhtide ning ettevõtjatega. Ministri sõnul võiks maakonna keskus Viljandi saada üheks Eesti pealinnaks.

«Meil on Tallinna kõrval mitmeid pealinnasid. Sügispealinn Narva, talvepealinn Otepää, kevadpealinn Türi ja praegu suvepealinna tiitlit kandev Pärnu. Samuti võime nimetada Tartut hariduse pealinnaks. Need on toredad ja auväärsed tiitlid, millest tunnevad rõõmu nii kohalikud kui ka turistid,» ütles riigihalduse minister Janek Mäggi.

«Viljandi võiks olla samuti pealinn – oma kultuurirohkuse tõttu näiteks Eesti kultuuripealinn. Selle osaks on pärimusmuusika festival, hansapäevad, teater, kultuuriakadeemia, muuseumid ning suur hulk erinevaid rahvakultuuriga tegelevaid kollektiive.»

Ministri sõnul ei tule mõte pelgalt tema armastusest kultuuri vastu, vaid sel oleks regionaalarengu seisukohalt piirkonnale väga positiivne mõju. «Pealinna tiitel iseenesest regionaalset õitsengut ei too, kuid seda hästi ära kasutades on võimalik suurendada nii sise- kui ka välisturistide arvu. Kultuuri eksport on kindlasti valdkond, millega on võimalik luua töökohti ja suurendada kohalike heaolu. See omakorda tähendab suuremat sissetulekut kogu piirkonnale,» lisas ta.

«Samuti on mul hea meel viljandlastele öelda, et 16.–17. oktoobril toimub iga-aastane Balti riikide regionaalvaldkonna ministrite kohtumine. Seekord toimub kohtumine Eestis ning otsustasin ministreid võõrustada Viljandimaal,» ütles riigihalduse minister Mäggi. «Arutame kohtumisel kolme riigi regionaalarengut puudutavaid teemasid ning otsime kohti paremaks koostööks. Kindlasti tunnevad lõunanaabrid huvi ka Eesti haldusreformi vastu.»

Viljandimaa koosneb ühest linnast ja kolmest vallast. Need on Viljandi linn ning Viljandi-, Mulgi- ja Põhja-Sakala vald. Maakonnas elab 46 782 inimest, mis on üle 3,5 protsendi Eesti rahvastikust. Eelmise aasta keskmine kuupalk oli Viljandimaal 1021 eurot, mis oli ligi 84 protsenti Eesti keskmisest.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles