Ametiühingud vaidlevad uue esimehe üle

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga ja Peep Peterson
Harri Taliga ja Peep Peterson Foto: Toomas Huik

Neli ametiühingut soovib Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimehe välja vahetada. Praegune esimees Harri Taliga kinnitab, et ei karda konkurentsi, kuna enamik liikmesliite olevat tema poolt.


Raudteelaste ametiühing, õdede liit, liinilennunduse ametiühing ja transpordi ametiühing esitasid eile EAKLi esimehe kandidaadiks transpordi ametiühingu juhatuse esimehe Peep Petersoni.

Temalt ooda­takse liikumise taasühendamist ning ametiühingute struktuuri ja maine kaasajastamist. «Selle sõnumi alltekst püüab väita, et see on keskliidu tegemata töö, aga ma olen sügavalt veendunud, et ametiühingute maine ei kujune mitte keskliidu, vaid haruametiühingute tegevuse järgi,» sõnas Taliga. «Kindlasti peaksid ametiühingud olema paremini nähtavad, aga see on kõigi ametiühingute ühine töö.»

Taligale avaldasid eile toetust energeetikatöötajate ametiühingute liit, metallitöötajate ametiühingute föderatsioon, metsatöötajate ametiühing, tööstustöötajate ametiühingute föderatsioon ning kaevurite ja energeetikute sõltumatu ametiühing.

Peep Petersoni hinnangul on ametiühingute maine viinud rekordmadalale 2009. aastal läbi kukkunud üldstreik, majandusliku visiooni puudumine kriisiaastatel ja paljud muud väiksemad ebaõnnestumised.
«Petersonilt oleks kindlasti uue, ennast tõestada püüdva juhina oodata keskliidu aktiivsuse kasvu, samas ei ole ma väga kindel, kas see olulisel määral Eesti ametiühinguliikumist muudaks,» ütles Eesti Rakendusuuringute Keskuse Centar juhataja Epp Kallaste.

«Ametiühingute maine ja mõjujõud on Eestis tõesti madal ja ma ei usu, et siin saab toimuda kiireid muutusi,» nentis Kallaste.

Peep Peterson
•    Sündinud 29. märtsil 1975 Tartus.
•    Lõpetanud Tartu 10. keskkooli ja Tallinna majanduskooli õigus­teaduse erialal. Lisaks on õppinud Tartu Ülikoolis õigusteadust ja ajakirjandust.
•    Praegu on Eesti transpordi- ja teetöötajate ametiühingu juhatuse esimees ja Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni juhatuse liige.
•    Kuulub Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE), on alates 2009. aastast Tartu linnavolikogu liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles