Kolm Eesti ohvitseri osalevad Gruusias rahvusvahelisel õppusel Nobel Partner

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia armee helikopterid.
Gruusia armee helikopterid. Foto: AP

Kolm Eesti staabiohvitseri osalevad augusti esimesel poolel Gruusias toimuval rahvusvahelisel sõjaväeõppusel Nobel Partner, kinnitas Postimehele kaitseväe peastaabi pressiohvitser.

Ameerika Ühendriikide juhitud väärtuslikele partnersuhetele viitav Nobel Partner algab 1. augustil ja lõpeb 15. augustil, sellel osaleb üle 3000 sõjaväelase, neist 1300 Gruusia, 1170 Ühendriikide ning 500 sõjaväelast Armeeniast, Aserbaidžaanist, Eestist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Leedust, Norrast, Poolast, Türgist, Ukrainast ja Ühendkuningriigist.

Nobel Partner hõlmab endas staabiõppusi ning lahingmanöövreid, millesse on kaasatud erinevad väeliigid. Vaziani ja Norio sõjaväebaasides toimuvad õppused näevad ette ka soomusüksuste kokkutegutsemise harjutusi ning lahinglaskmisi erinevatest tuli- ja tõrjerelvadest, selgub õppuste koduleheküljel avaldatud informatsioonist.

Gruusia korraldab koostöös USA-ga õppused Nobel Partner juba neljandat korda. Need sõjaväemanöövrid on alati toimunud augusti esimesel poolel.

Tänavu möödub kümme aastat Gruusia-Venemaa vahelisest sõjast, mille aktiivne faas oli 2008. aasta 8.-13. augustil. Sõja tulemusena kinnistas Venemaa oma vägede kohaloleku Gruusiast eraldunud separatistlikus Abhaasias ja Lõuna-Osseetias ning okupeeris lühiajaliselt ka Gruusia tegelikku territooriumi pealinna Thbilisi lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles