Helme Saarsod hukka ei mõista: neil peabki olema mingi ajuline nihe (28)

Kadi Raal
, Päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme.
Mart Helme. Foto: Margus Ansu

«Kui te arvate, et hakkan Mart Saarsod hukka mõistma, siis te küll eksite,» ütles Eesti Konservatiivse Erakonna (EKRE) esimees Mart Helme ja lisas, et LGBT inimestel on ka tema meelest ajus midagi nihkes. 

Mart Saarso postitas eile Facebookis, et kõik LGBT inimesed on vaimsed invaliidid ja neilt tuleks valimisõigust ära võtta. Kuidas te kommenteerite seda postitust?

Mina ei kommenteeri seda postitust. Meil on arvamusvabadus ja ei ole vaja iga Facebookis ilmuva postituse peale üle-Eestilist hüsteeriat kokku klopsida.

Teie kui erakonna esimees, mida arvate sellest, et EKRE ridades on inimene, kes ütleb, et märkimisväärne osa ühiskonnast on ajuinvaliidid ja neil ei tohiks olla valimisõigust?

Ma ei arva, et meil on suur osa, kes kuuluvad sellesse LGBT ühingusse. Ma arvan, et see on väga marginaalne osa ühiskonnast. Ma arvan, et meil suurem osa ühiskonnast on seisukohal, et neid on sügavalt solvatud kooseluseaduse pähemäärimisega, massiivse homopropagandaga, ajupesuga, mis teeb inimestele selgeks, et normaalne perekond on halb, sest selles mehed peksavad naisi, aga homoperekond on hea, sest seal lapsed saavad turvalise kodu. Ma arvan, et selline väärakas propaganda on ühiskonna pahaseks teinud ja selle üheks ilminguks on Mart Saarso postitus. Kui te arvate, et ma hakkan teda siin hukka mõistma, siis te küll eksite.

Ma seda ei oodanudki, ma palun te kommentaari. Mis on teie enda seisukoht? Kas LGBT inimesed on vaimsed invaliidid ja neilt tuleks ära võtta valimisõigus?

Soovitan teil lugeda Uusi Uudiseid, kus eile toodi välja pikk nimekiri nendest genderitest, mis Läänes on välja mõeldud inimeste kohta, kes ei arva, et nad on üheselt mõistetavalt mehed või naised. Kui te seda loete, siis saate aru, et siin peab tõepoolest olema tegemist mingi ajulise nihkega.

Ja sellistel inimestel ei tohi olla teie meelest valimisõigust?

Sellega ma ei nõustu. Valimisõigus on demokraatlik õigus.

Margus Tsahkna: Eesti vajab inimnäolist konservatismi, mitte EKRE tavalist fašismi

Riigikogu liige Margus Tsahkna ründab teravalt EKRE esimehe Mart Helme väljaütlemist LGBT kogukonna suunas. Tsahkna ütles Postimehele, et Eesti vajab inimnäolist konservatismi, mitte tavalist fašismi. «Arutelu, kas samasoolistel võiks olla valimisõigus, meenutab aegu, mida keegi tagasi ei soovi.»

«Täna ennast rahvuskonservatiivideks nimetavad poliitikud määrivad konservatiivsuse ja rahvusluse tähendust. Konservatiivsus tähendab isiku vaieldamatut vabadust, millega kaasneb vastutus,» jätkas ta ja lisas, et Eesti tulevik on avatud rahvuslus. 

«Riik ei ole sunnimasin, mis kehtestaks, mida keegi oma magamistoas teeb. Ma ei imestaks, kui näeme enne valimisi kolbamõõtmisvahendite jagamist tõestamaks, kes on õige eestlane või kelle ninajoon või laubakuju on korrektne. Aga Eesti inimestele on see võõras.  Eesti rahval on suured väljakutsed, kedagi ei ei jäeta maha,» ütles Tsahkna. 

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles