Himaalaja unistuste prints võtab naise

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bhutani kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck oma väljavalitu Jetsun Pemaga mais pärast kihluse väljakuulutamist.
Bhutani kuningas Jigme Khesar Namgyel Wangchuck oma väljavalitu Jetsun Pemaga mais pärast kihluse väljakuulutamist. Foto: Reuters/ScanPix

Kuninglikud pulmad, millega tavaliselt kaasnevad nutvad austajannad, pruutpaari pildiga rinna­märgid ja kuudepikkused ettevalmistused, pole vaid Euroopa monarhide pärusmaa.
 


Himaalaja unistuste printsiks nimetatud Bhutani kuningas võtab homme naise. 700 000 elanikuga riigis tõotab sellest tulla emotsioonidest küllastunud suursündmus, vahendab AFP.

31-aastase kuninga Jigme Khesar Namgyel Wangchucki väljavalituks osutus temast kümme aastat noorem üliõpilane Jetsun Pema. Peig on eelnevalt silma paistnud andunud Elvise-fänni ja spordifanaatikuna, pruut aga kauni välimuse ja hea haridusteega.

Pidulik tseremoonia toimub iidses pealinnas Punakhas, mägedest ümbritsetud, kahe jõe ühinemiskohale ehitatud 17. sajandi kindluses. Värske abielupaar peaks laupäeval avalikkuse ette ilmuma nüüdse pealinna Thimphu staadionil, kuhu oodatakse neid tervitama tulevat tuhandeid bhutanlasi.

Teade, et populaarne kuningas, keda ühel Tai-reisil piiras õnnest nutvate teismeliste tüdrukute mass, abiellub, on kindlasti purustanud tema austajate südameid ka mujal, kuid oma kuninglikku perekonda jumaldavatele Bhutani elanikele valmistab see ainult rõõmu.

«Mul ei ole sõnu, et seda kirjeldada … ma lihtsalt tunnen end imehästi,» sõnas pruudiga samaealine üliõpilane Chencho Dorji AFP-le. 21-aastane neiu lisas, et nad on täiuslik paar.

Siiski tumestasid üldist elevat meeleolu üleeile kaks pommiplahvatust India piiri lähedases linnas. Intsident tuletas riigi peamiselt budistlikule elanikkonnale taas meelde, et Bhutanis valitsevad juba mõnda aega tõsised rahvuslikud pinged.

1990. aastatel saadeti Bhutanist välja või sunniti riigist lahkuma pea viiendik toonasest elanikkonnast.

Paljud teadlased on sündmust nimetanud üheks vähetuntumaks etnilise puhastuse juhtumiks, Bhutani võimud aga kohaliku budistliku kultuuri ja identiteedi kaitseks.

Toona sunniti lahkuma eelkõige Nepali juurtega hinduistlikud elanikud, kes viibisid kohalike võimude teatel riigis ebaseaduslikult.

Vastutuse üleeilsete plahvatuse korraldamise eest võttis enda peale Bhutani Ühendatud Revolutsioonirinne (URFB), Nepalis pesitsev mässuliste rühmitus. Nende esindaja sõnul olid rünnakud niimoodi ajastatud, et tõmmata tähelepanu bhutanlaste suurele rahvuslikule kannatusele.

Bhutan oli muide ka riik, mis soovitas progressimõõdikuna kasutusele võtta «rahvusliku koguõnne» (GNH), mis arvestaks majandusnäitajate asemel psühholoogilisemate faktoritega.

Termini autor on praeguse kuninga isa, kes lubas moderniseerimistuhinas 1999. aastal riiki ka televisiooni. 2002. aastal Bhutani tabanud kuritegevuslaine ühe põhjusena nähti aga just välismaiseid kultuurimõjusid edastavat kaabeltelevisiooni.

Traditsiooniline kultuur ja selle igakülgne kaitse on Bhutanis olnud kaua üks võimude peamisi prioriteete. Igapäevaselt kohustuslikud rahvarõivad, seaduslik õigus pidada mitut meest või naist, kvootidega piiratud turism ning keelatud kilekotikasutus ja tubakamüük on vaid osa riigi kultuurikaitseprogrammist.

Kuigi praeguse noore kuninga isal oli neli õdedest naist, jääb tulevane kuninganna Wangchuckile siiski ainsaks abikaasaks, kuna nii näeb ette riigi uus põhiseadus.

Prints
Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

•    Krooniti ametlikult Bhutani kuningaks 1. novembril 2008.
•    Tal on kolm nooremat õde, vend ning neli poolõde ja kolm poolvenda.
•    Oxfordi ülikooli magistrikraad rahvusvahelistes suhetes.
•    Elab palee asemel pealinnalähedases maamajas.
•    On spordihuviline ja kirglik korvpallur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles