Postimehe artikkel vanadest armastuskirjadest sai üllatava järje

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tuntud seismoloog Heidi Soosalu ootas eile koos paljude teistega Helsingist Tallinna sõudnud õde-venda Taimi Komulainenit ja Arvo Ivanovi, sest sai tänu neist rääkinud Postimehe artiklist teada uue killu oma suguvõsa ajaloost.

«See oli puhas juhus, et ma olen praegu Eestis ja mitte Islandil, kus ma suvel tööd teen,» ütles eile Pirital üle lahe sõudnud õe-venna kodumaale jõudmist oodanud seismoloog Heidi Soosalu.  Tänu Postimehes ilmunud loole sai ta teada, et on päevavalgele tulnud tema onu kunagised armastuskirjad.

Oma üle lahe sõudmise projekti Postimehes tutvustanud Taimi Komulainen rääkis, et sai idee selleks sõudmiseks, kui leidis oma Soome kodu ehitades krundilt vanad eestikeelsed armastuskirjad, mis kuulusid Heino Soosalule.  

«Ma tahaks kangesti neid kirju näha. Täitsa põnev oleks teada, kellele onu need kirjutas, sest onunaine oli sõjaajal veel täitsa noor,» sõnas seismoloog.

Seismaoloog Heidi Soosalu onu eestikeelsed kirjad, mille Taimi oma Soome kodu ehitades leidsid, andsid idee soomepoiste mälestuseks üle lahe sõuda.
Seismaoloog Heidi Soosalu onu eestikeelsed kirjad, mille Taimi oma Soome kodu ehitades leidsid, andsid idee soomepoiste mälestuseks üle lahe sõuda. Foto: Sander Ilvest

Heidi Soosalu isa Tapio oli Soome põgendes 14-aastane ja püssi alla ei läinud, küll aga sõdisid soomepoistena tema onud Olev ja Heino. Terve pere jäigi pärast sõda Soome elama.

Järgmisel nädalal saab Heidi just Eestis kokku Heino Soosalu järeltulijatega ning suguvõsa kokkutulek toimub Rakvere lähistel. Just Rakvere kandist on pärit nii Heino Soosalu kui ka õde-vend Taimi Komulainen ja Arvo Ivanov.

Õde-vend pühendasid oma retke soomepoistele, kes läksid II maailmasõja ajal üle lahe Jätkusõtta sõdima. Sadamas andisd nad soomepoisist sõudetreenerile Viktor Preimannile üle tšeki 1500 eurole soomepoiste ühingu toetuseks.

Taimit ja Arvot saatis Soome vetes Soome politseikaater, poolel teel tuli neile vastu Eesti politseikaater. Õde-venda aitas ettevalmistusel sõudetreener Tatjana Jaanson, kes ise sõudis üle lahe 9,5 tunniga, nende retk aga kestis veidi üle 14 tunni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles