Ümarlaud superministeeriumis: kuidas ohjeldada vandaalitsevaid noortekampasid? (19)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsminister Urmas Reinsalu kutsel kogunes täna superministeeriumisse ümarlaud, et arutada, kuidas tõhusamalt ohjeldada vägivaldseid noortekampasid.

Urmas Reinsalu ütles, et alaealiste riskikäitumise ja süütegude ennetamiseks pandi eile õhtul paika uued kuritegude vastu võitlemise prioriteedid. Muuhulgas on prioriteediks alaealiste seadusrikkumistega tegelemine.

«Me peame rohkem panustama koostöösse. Nende noorte arv, kes vajavad abi, pole massiline. Me räägime 300st riskikäitumisega noorest Harjumaal. On jõukohane leida neile personaalseid lahendusi,» ütles Reinsalu. 

Lisaks on plaanis võimaldada eri mõjutusmeetmete rakendamist.  

Siseminister Andres Anvelt ütles, et kogu süsteem on üles ehitatud väga hästi. «Probleemiks on pooltevahelise koostöö puudumine,» ütles Anvelt.

«Noorte taoline käitumine pole vähese menetluse viga, nende muresid ei panda lihtsalt tähele. Oleme liiga kinni jooksnud sellest, et näeme sotsiaalmeedias kohutavaid kaadreid,» ütles Anvelt.

Ta lisas, et statistika järgi on noorte vägivaldne käitumine aastatega vähenenud. Ka Põhja prefekt Kristian Jaani ütles, et vägivaldsete tegude levikut ja kasvu pole. «Juhtumeid on lihtsalt rohkem näha tänu sotsiaalmeediale,» ütles Jaani.

Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder ütles, et Tallinna linn tuli ümarlaual välja kahe teemaga, kuidas linna turvalisemaks muuta. «Meil on mupo näol olemas ressurss, aga seadus ei võimalda neid teatud juhtudel rakendada,» ütles Mölder. Teise teemana tõstatas ta alaealiste komisjonide küsimuse. 

«Karistamine ei ole alati õige meede, aga karistatamatuse tunne pole ka hea. Mul on tunne, et mõningatel inimestel on Eesti Vabariigis täna karistamatuse tunne,» ütles Mölder. 

Põhja ringkonna juhtivprokurör Taavi Pern ütles, et vanglakaristus ei ole parim vahend noorte retsitiivsuse ennetamiseks. «Neli viiendikku noortest, kes meilt läbi käib, suunatakse sotsiaalprogrammidesse ja praegu näib, et see toimib,» ütles Pern.

Luuakse uus töörühm

Reinsalu sõnul pole alaealiste grupiviisiline kuritegevus mingi uudis. «Tõsiasi on see, et sel aastal on üks joon juurde tulnud. Grupid on muutunud mobiilsemaks seoses sotsiaalmeediavõrgustike intensiivsema kasutamisega. Üksteist ollakse võimeline hoiatama, üles kütma, lollustest ja süütegudest tehtud fotosid ja videosid edastama,» ütles Reinsalu.

«Seetõttu tekkis mõte koostada eraldi töörühm, luua Tallinnasse keskus, mis tegeleks probleemsete noortega,» ütles Reinsalu. Justiitsministri sõnul pole keskuse puhul tegu asutusega, vaid pigem inimestest koosneva töörühmaga. «Lapsevanemate jaoks peaks olema keskus, kus nende ja laste probleemidega tegeletakse,» ütles Reinsalu ja lisas, et Põhja perfekt Kristian Jaani pakkus lahkelt politsei ruume sellele keskusele.

Lasnamäel tegutsev sotsiaaltöötaja ütles Postimehele, et alaealistest õigusrikkujad saavad meedia ja avalikkuse tähelepanust indu juurde. Prefekt Kristian Jaani sõnul viimaste päevade statistika (alaealiste õigusrikkumiste arv pole silmnähtavat tõusu teinud) seda ei kinnita. 

Sel suvel on kõneainet pakkunud mitu juhtumit, kus noorte seltskonnad on avalikus ruumis vandaalitsenud. Sageli on ohvriteks juhuslikud möödakäijad.

Eelmise kolmapäeva öösel kella 23.30 paiku tungisid Mustamäel kolm eesti keelt kõnelevat noort kallale 17- ja 15-aastasele noormehele. Relvataolist eset ja vägivalda kasutades võeti ühelt kannatanult ära vöökott isiklike esemetega ja teiselt kannatanult võeti ära rula. Üks kannatanutest viidi haiglasse.

2. augusti hilisõhtul laekus politseile teade selle kohta, et Mere puiesteel tungisid kahele mehele kallale neile tundmatud noormehed, kes võtsid vägivalda kasutades ära mobiiltelefoni maksumusega 300 eurot, kaks pudelit õlut ja pooliku sigaretipaki. Politsei pidas kahtlustatavatena kinni kolm inimest: kaks 15-aastast noormeest ja ühe 21-aastase mehe. 

Ööl vastu 31. juulit marssis Tartus mööda tühja Tähe tänavat linnast välja omapärane jõuk teismelisi - pealtnäha umbes 12-17aastased, lühikesed püksid jalas, üks tõukerattal -, kes üritasid varastada ühe ettevõtte hoovil seisnud BMW M3e. 

21. juulil kell 00.40 sai häirekeskus teate, et Tallinnas Viru tänaval asuvas McDonaldsis rööviti noormeest. Kallaletungis viga saanud 19-aastane mees anti üle kiirabile, kes toimetas kannatanu haiglasse.

Kell 13.45 alanud pressibriifil andsid ümarlaual  arutatust ülevaate ja vastasid küsimustele justiitsminister Urmas Reinsalu, siseminister Andres Anvelt, Tallinna abilinnapea Tõnis Mölder, Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Pern ja Põhja prefektuuri prefekt Kristian Jaani.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles