Reinsalu: vägivaldsed noortejõugud tuleb kiiresti laiali ajada (13)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu sõnutsi Eesti päästevõimekus lätlaste abistamise pärast ei halvene.
Urmas Reinsalu sõnutsi Eesti päästevõimekus lätlaste abistamise pärast ei halvene. Foto: Konstantin Sednev

Justiitsminister Urmas Reinsalu hinnangul nõuavad viimase aja noortekampade rünnakud selgelt tõhusamat koostööd justiitssüsteemi ja sotsiaaltöötajate vahel. 

«Kui kuritegevuse statistikas on suurim osakaal varavastastel kuritegudel, siis alaealiste kuritegevuses just vägivallal.  Noortejõukude sisemine kultuur võib kiiresti liidrite autoriteeditaotluses kasvada jõhkralt provokatiivseks vägivallaks, kus väljakutsuvus ja ohvri alandamine on eesmärk iseeneses,» ütles justiitsminister.

Ta lisas, et alaealiste kampade vägivaldsuse ohtu süvendab paratamatult noorte vähesem hinnang tegevuse tagajärgedele ning east tulenev empaatilise kogemuse puudumine.

Vägivaldsete noortekampade ohjeldamiseks kutsutakse kokku prokuratuuri, politsei ja lastekaitse esindajad ning kriminaalhooldajad. Ümarlaud toimub sel neljapäeval.

«Alaealiste kuritegevus on taimelava korduvkuritegevusele, mistõttu peab seda tööd efektiivsemalt planeerima. Palun ümarlaual eraldi vaatluse alla meedias aset leidnud juhtumid, sest just need peavad olema aluseks menetlejatele. Töö noortekampadega peab ka sisuliselt muutuma intensiivsemaks – algama kohe menetluse ajal ning hõlmama samaaegselt erivaldkondade meetmeid. Enamasti jäävad ebapiisavaks need sekkumised, mis on lühiajalised ja keskenduvad vaid üksikutele probleemidele noore elus ega suuda muuta tema igapäevaelu,» märkis justiitsminister.

«Pikk vangistus alaealiste kampade puhul peab olema viimane vahend üliohtliku kuriteo puhul,» rõhutas Reinsalu, lisades, et vägivaldsed noortekambad tuleb kiiresti laiali ajada.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles