Strandberg: omavalitsusreform peaks olema valimisreform

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil hääletussedeli laskmine valimiskasti.
Pildil hääletussedeli laskmine valimiskasti. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Endise riigikogu liikme Marek Strandbergi hinnangul ei peaks omavalitsusreform olema reform, kus jooned tõmmatakse teistmoodi, vaid omavalitsuste valimisreform.

«See peaks olema valimisreform, ühemandaadiliste ringkondade reform, kust peaks olema võimalik volinikke tagasi kutsuda,» rääkis Strandberg Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Hirmust, et selline reformiidee võiks populaarseks muutuda, ongi hakatud rääkima joonte tõmbamisest,» nentis ta.

«Kastikeste (valdade - toim.) suuruse muutmisel pole sisu, see on formaalsus, tegelik sisu peitub nende omavahelistes suhetes, kommunikatsioonis,» leidis ajakirjanik Priit Hõbemägi. «See on nii keerukas ülesanne, et see valitsus ei suuda, oska ega taha sellega tegeleda.»

«Piiride küsimus tuleneb sellest, kes esindab maksuraha, mis väärtusi ta kannab? Kui kohaliku saadiku staatus volikogus ei muutu, ongi kehv olukord. Ilma valimisreformita tekivad lihtsalt suuremad omavalitsused, kus on veel rohkem ametnikke,» sõnas Strandberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles